Sałatka ze szpinaku z ogórkiem i suszonymi pomidorami

poniedziałek, lutego 03, 2014

Soczysta, orzeźwiająca i bogata w witaminy.

Idealne dopełnienie grzybowego risotto według Jamie'go Oliver'a.

4 porcje

składniki:
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cytryny
200g liści młodych szpinaku, umyte
3 gałązki mięty
5 suszonych pomidorów z oliwy
1 średni ogórek
sól i pieprz

orzeszki piniowe, podprażone na patelni (opcjonalnie)

sposób przygotowania:
W małej miseczce wymieszać ocet, oliwę, dużą szczyptę soli, dużą szczyptę pieprzu oraz sok z cytryny. Doprawić w razie potrzeby. To będzie nasz dressing.



Liście szpinaku pokroić w 1-centymetrowe paski. Z gałązek mięty ściągnąć listki, a następnie grubo je posiekać. Pomidory pokroić w paski. Ogórka w zależności od upodobań obrać lub też zostawić w skórce, a następnie pokroić ukośnie w owalne plastry. 

Wszystko włożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i wymieszać.


Smacznego!

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze