Soczysta, orzeźwiająca i bogata w witaminy.
Idealne dopełnienie grzybowego risotto według Jamie'go Oliver'a.
4 porcje
składniki:
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cytryny
200g liści młodych szpinaku, umyte
3 gałązki mięty
5 suszonych pomidorów z oliwy
1 średni ogórek
sól i pieprz
orzeszki piniowe, podprażone na patelni (opcjonalnie)
sposób przygotowania:
W małej miseczce wymieszać ocet, oliwę, dużą szczyptę soli, dużą szczyptę pieprzu oraz sok z cytryny. Doprawić w razie potrzeby. To będzie nasz dressing.
Idealne dopełnienie grzybowego risotto według Jamie'go Oliver'a.
4 porcje
składniki:
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cytryny
200g liści młodych szpinaku, umyte
3 gałązki mięty
5 suszonych pomidorów z oliwy
1 średni ogórek
sól i pieprz
orzeszki piniowe, podprażone na patelni (opcjonalnie)
sposób przygotowania:
W małej miseczce wymieszać ocet, oliwę, dużą szczyptę soli, dużą szczyptę pieprzu oraz sok z cytryny. Doprawić w razie potrzeby. To będzie nasz dressing.
Liście szpinaku pokroić w 1-centymetrowe paski. Z gałązek mięty ściągnąć listki, a następnie grubo je posiekać. Pomidory pokroić w paski. Ogórka w zależności od upodobań obrać lub też zostawić w skórce, a następnie pokroić ukośnie w owalne plastry.
Wszystko włożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i wymieszać.
Smacznego!
0 komentarze