Kolejna szybka propozycja obiadu zainspirowana przepisem Jamie'go Oliver'a. Na zielono i po włosku.
125g parmezanu
1 duży brokuł
1 puszka anchois w oliwie (30g)
1 czubata łyżka kaparów
1 małe suszone chili
3 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
500g makaronu orecchiette
oliwa z oliwek
świeża bazylia
sól i pieprz
sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do gotowania przygotuj wszystkie składniki, w czajniku zagotuj wodę, która będzie potrzebna do gotowania.
Jeśli masz parmezan w kawałku zetrzyj go na tarku. Odetnij wszystkie różyczki brokuła od łodygi i odłóż na bok. Skórkę z parmezanu możesz wrzucić podczas gotowania sosu, a następnie wyjąć ją tuż przed zmieszaniem sosu z makaronem. Możesz także użyć gotowego startego parmezanu.
W malakserze ze standardowym ostrzem umieść pokrojoną na mniejsze kawałki łodygę brokuła. Jeśli łodyga jest łykowata zamiast niej dodaj do malaksera duży pęk bazylii, z której powstanie sos a'la pesto. Następnie dorzuć anchois z olejem, odsączone kapary oraz chili. Dodaj obrane ząbki czosnku. Miksować w malakserze aż do uzyskania pasty. W między czasie nastawić wodę na makaron.
W głębokiej patelni lub płaskim rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać pastę brokułową. Wymieszać. Następnie doprawić listkami tymianku (nie dodawać gałązek). Wlać pół szklanki gorącej wody lub nieco więcej. Dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i czas od czasu doglądać mieszając.
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Kilka minut przed końcem gotowania makaronu dorzuć do niego różyczki brokuła. Gdy brokuły i makaron są gotowe odcedź je zachowując trochę wody z gotowania. Makaron z brokułami wrzuć do pasty brokułowej. Dodaj dużą garść startego parmezanu i jeśłi konieczne trochę wody z gotowania. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Podawać posypane parmezanem i udekorowane świeżymi listkami bazylii.
1 komentarze
Pięknie i smacznie się prezentuje. :) Zielono mi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.