To zimowa propozycja z bardzo przyjemnie napisanej książki Sophie Dahl zatytułowanej "Apetyczna Panna Dahl", która łączy w sobie elementy klasycznej książki kucharskiej czyli przepisy poprzeplatane anegdotami i historiami z życia autorki. I tak oto stajemy się świadkami jej życiowych podróży i przygód. Jedziemy z Sophie do Nowego Jorku, gdzie mimo nieodpowiedniej wagi i kształtów chciała zostać modelką bynajmniej nie w kategorii plus size. Sophie opisuje swoje wspomnienia z dzieciństwa, opowiada nam o swojej rodzinie w lekki i przyjemny sposób. Książkę czyta się jednym tchem, a zamieszczone przepisy tylko czekają na wypróbowanie. Poniżej jeden z nich, który mimo swojej prostoty zadziwia efektem końcowym.
składniki:
250ml maślanki
1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
2 filety z piersi kurczaka
1-2 słodkie ziemniaki*
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
* w zależności od wielkości; użyłam jednego ponad 500g
sposób przygotowania:
Przygotuj marynatędo kurczaka, mieszając maślankę z gorczycą i miodem albo syropem z agawy. Zalej nią mięso i wstaw na noc do lodówki. Dobrze jest włożyć wszystko do dużej, czystej torby foliowej, żeby kurczak nie wysechł i był całkowiciee pokryty marynatą.
Starannie umyj ziemniaki (można ich nie obierać, ja jednak to zrobiłam). Przekrój na ćwiartki i gotuj we wrzątku przez 15 minut lub do momentu aż będą miękkie. Odlej wodę i ugnieć ziemniaki tłuczkiem lub widelcem z niewielką ilością oliwy, soli i pieprzu. Rozgrzej grill w piekarniku lub patelnię grillową.
Wytrzyj mięso z nadmiaru marynaty i smaż filety po 10 minut z każdej strony, aż soki mięsne będą przezroczyste. Podaj je na porcjach ugniecionych słodkich ziemniaków.
0 komentarze