Musli w batonikach

sobota, marca 24, 2007

Zrobiłam je wczoraj, ale z uwagi na stygnięcie piszę dopiero dzisiaj. Do zrobienia tej słodkiej przekąski zainstpirowały mnie przepis zamieszczony na stronie Heidi oraz drugi również jej autorstwa na stronie Food&Wine.com. Robi się je naprawdę szybko. Swobodnie można modyfikować składniki, komponując własne batoniki musli. Należy pamiętać jednak o zachowaniu proporcji składników, cementujących pozostałe. W mojej wersji wykorzystałam zamiast masła orzechowego - chałwę (Tahini Halvesi - KOSKA), orzechy włoskie zamiast orzeszków ziemnych, miód zamiast syropu klonowego oraz żurawiny zamiast rodzynek. Dla uproszczenia wykorzystałam gotowe musli z suszonymi owocami, zastępując pszenicę, płatki i ryż preparowany. W połączeniu wyszło bardzo interesujące. Po pokrojeniu wyszło 12 batonów. Bazą był przepis Heidi:

składniki Heidi:
1/8 szklanki surowych albo opieczonych ziaren pszenicy
1/8 szklanki nasion słonecznika, bez łupek
1/4 szklanki orzeszków ziemnych
sól
1/4 szklanki rodzynek
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ryżu preparowanego
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki syropu klonowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 stp. C.

Jeśli używasz surowych nasion pszenicy, rozsyp je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na kilka minut, aż zaczną pachnieć.

Na osobnym papierze do pieczenia rozsyp nasiona słonecznika i opiekaj w piekarniku przez ok. 6 minut. Następnie tak samo zrób z orzeszkami z tym, że opiekaj je przez 15 do 20 minut, ponieważ są większe. wszystkie nasiona ostudź. Orzeszki ziemne lekko posól.

W dużej misce wymieszaj pszenicę, nasiona słonecznika, orzeszki, rodzynki, płatki owsiane oraz ryż preparowany. W drugiej misce - nadającej się do podgrzewania w mikrofalówce - wymieszaj cukier, masło orzechowe i syrop klonowy, podgrzewaj przez 2 minuty. Do słodkiej mikstury dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Polej suche składniki i wymieszaj.

Gotową masę można wylać do wyłożonej pergaminem blaszki lub umieścić na desce papier do pieczenia, wyłożyć masę, a następnie przykryć drugim arkuszem papieru i delikatnie wałkować do uzyskania odpowiedniej grubości.

dodatkowe informacje:

1. Należy bardzo uważać, żeby nam się mieszanka cukru nie przypaliła w mikrofalówce. U mnie moc ustawiona była na 650.

2. Moje składniki: 2 1/8 szklanki musli egzotycznego, 1/4 szklanki orzechów włoskich, 1/8 szklanki nasion słonecznika, 1/4 szklanki żurawin, 1/2 szklanki chałwy, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki miodu, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

3. Batony są bardzo słodkie, więc można poeksperymentować z ilością cukru.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze