Nie za słodkie i niezbyt kaloryczne ciasto drożdżowe z klasycznym nadzieniem jagodowo-serowym. Dla mnie idealnie wyważone. Przepis pochodzi z książki Beth Hensperger po tytułem The Bread Bible. Idealne jako przekąska i weekendowa, domowa słodkość. Nie przypadkiem weekendowa, gdyż ciasto jest dość pracochłonne.
Sponge
1 łyżka drożdży instant
1 łyżka cukru
1 1/2 szklanki letniego mleka
2 szklanki mąki
Ciasto
2 jaja
1 1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
2 1/2-3 szklanki mąki
1/2 szklanki masła
Nadzienie jagodowe
2 szklanki jagód
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki soku z cytryny
Do posmarowania ciasta
1 jajko
1 łyżka mleka
Nadzienie serowe
3/4 szklanki kremowego sera
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżki mikstury do posmarowania ciasta
Ilość porcji : duże 2 warkocze
sposób przygotowania:
Sponge: Wymieszać razem cukier, drożdże i mąkę. Dodać mleko. Wyrobić na jednolitą, gładką masę. Przykryć plastikową folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do zaczynu dodać jajka, cukier, sól i 1 szklankę mąki. Dokładnie wyrobić, a następnie dodać posiekane drobno masło i ponownie wyrobić. Kolejno dodawać stopniowo pozostałą część mąki aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Około 5 minut po dodatnio ostatniej porcji mąki. Ciasto powinno być gładkie bez grudek masła i mąki.
Wyrobione ciasto włożyć do natłuszczonej szklanej miski, a następnie odstawić pod przykryciem aż do momentu, gdy podwoi swoją objętość (ok. 1,5-2 godziny). Ciasto odgazować dłonią i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia przed wyciągnięciem ciasta z lodówki przygotuj nadzienie.
Nadzienie jagodowe: składniki nadzienia połącz razem w małym rondelku. Cały czas mieszając podgrzewaj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze parę minut, po czym odstaw do ostudzenia.
Z jajka i łyżki mleka przygotuj miksturę do posmarowania wierzchu ciasta. Roztrzep energicznie składniki w szklance lub miseczce za pomocą widelca lub trzepaczki.
Nadzienie serowe: wszystkie składniki nadzienia wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Kiedy nadzienia są już gotowe i wystudzone. Wyjmij ciasto z lodówki. Odgazuj jeśli jest taka konieczność. Następnie podziel na dwie równe części, każdą z nich rozwałkuj w prostokąt o grubości 1cm.
Wzdłuż środka prostokąta (pas ok. 1/3 szerokości) rozsmaruj połowę nadzienia serowego i rozłóż na nim połowę nadzienia jagodowego. Pozostaw górną i dolną krawędź prostokąt wolną od nadzienia, ponieważ w tym miejscu będziemy zawijać nasz warkocz.
Dłuższe krawędzie prostokąta po obu stronach nadzienia naciąć na paski o szerokości ok. 2.5cm. Tak powstałe frędzelki po obu stronach zaczynamy naprzemiennie zaplatać nad nadzieniem zamykając je w ten sposób w środku.
Po zabezpieczeniu końców warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Warkocze ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią (uwaga, żeby się nie przykleiła do ciasta podczas wyrastania przed pieczeniem!) lub włożyć w plastikowy worek i odstawić na 45 minut lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175C.
Przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz posmarować warkocze pozostałym jajkiem. Piec na na środkowym poziomie w piekarniku przez około 35-40 minut. W razie potrzeby obracać co 20 minut w celu równomiernego opieczenia. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na co najmniej 30 minut przed krojeniem.
Boskie!
dodatkowe informacje:
Ciasto zawsze robię z połowy porcji, gdyż jeden warkocz to dość okazały bochen :-)
Źródło: thefreshloaf.com
0 komentarze