Cytrynowe risotto z groszkiem i pieczoną papryką

piątek, marca 29, 2013

Proste i smaczne, jak każde risotto w naszym domu. Dodatek pieczonej papryki sprawia, że skromne risotto staje się bardziej wyrafinowane.

Green pea & lemon risotto with roasted red peppers

Jednocześnie to kolejna sprawdzona propozycja z Veganomicon. Z każdym sprawdzonym i pysznym przepisem zaczynam coraz bardziej lubić tą książkę pomimo faktu, że praktycznie nie ma zdjęć potraw :-)
Polecam szczególnie osobom lubiącym cytrynową nutę w potrawach obiadowych.

składniki:
2 czerwone papryki
6 szklanek bulionu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka posiekanej szalotki
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
kilka szczypt świeżo mielonego pieprzu
1/2 szklanki wytrawnego wina
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki ryżu arborio
1 1/2 szklanki mrożonego groszku zielonego
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki, plus dodatkowo do przybrania

sposób przygotowania - pieczona papryka:
Rozgrzać piekarnik do 175C. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na nic papryki skórką do góry. Delikatnie spryskać papryki oliwą lub innym olejem do pieczenia. Piec 35 do 40 minut lub do momentu gdy delikatnie się zapadną, będą miękkie i soczyste, a w niektórych miejscach lekko czarne.

sposób przygotowania - risotto:
W osobnym garnku podgrzać bulion tak, aby był gorący.

W rondlu o grubym dnie podgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotkę przez ok. 5 minut. Dodać czosnek, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz i smażyć na średnim ogniu dodatkowe 2 minuty.

Dodać białe wino oraz sól. Zwiększyć ogień do momentu zagotowania wina, a następnie ponownie zredukować ogień na 2-3 minuty.

Dodać ryż i mieszając podgrzewać przez 3 minuty. W tym czasie ryż powinien wchłonąć płyny z rondla.

Następnie stopniowo dodawać bulion po 1 szklance mniej więcej co 6-8 minut mieszając od czasu do czasu. Jeśli bulion w tym czasie nie zostaje wchłonięty przez ryż zwiększ nieco ogień. Jeśli wchłania szybciej wówczas należy ogień zmniejszyć.

Wraz z ostatnią szklanką bulionu dodać do risotto groszek. Kiedy groszek jest już gotowy, a w garnku pozostało jeszcze trochę nie wchłoniętego bulionu dodajemy skórkę z cytryny, sok oraz natkę pietruszki.

Gotować jeszcze przez chwilę do momentu wchłonięcia pozostałego bulionu.

Nakładać do miseczek z pieczoną papryką obok risotta udekorowane liśćmi pietruszki.

dodatkowe informacje:
Następnym razem przygotuję zdecydowanie więcej papryki.
Wino można pominąć dodając nieco więcej bulionu lub wody.



Źródło: Veganomicon

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze