Lasagne z sosem marinara, szpinakiem i ricottą

czwartek, marca 28, 2013

Inspiracją do połączenia w zasadzie dwóch różnych dań były dwa przepisy na wegańskie lasagne z książki Happy Herbivore. Aby danie było bogate w warzywa postanowiłam poszukać nieco bardziej bogatego w składniki sosu marinara. Prawdopodobnie wiele osób mogłoby go skrytykować za wymyślność, ale właśnie ona bardzo mi się podoba i... smakuje.

składniki - sos marinara:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku, zgniecionych
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerowna papryka, pokrojona w kostkę
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
800ml pomidorów w puszce, razem w zalewą
180ml pasty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki świeżej bazylii
1 łyżki mieszanki przypraw włoskich
3 duże listki laurowe
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu


składniki -lasagne:
makaron lasagne, ugotowany wg przepisu
świeży szpinak
ricotta
czosnek
sól i pieprz
parmezan (opcjonalnie)

sposób przygotowania:
W dużej patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i delikatnie podsmaż do zeszklenia około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Dodaj papryki i pozostaw na patelni przez 1 minutę.

Następnie przełóż warzywa do szerokiego rondla o grubym dnie.

Dodaj marchewkę, pieczarki, pomidory, pastę pomidorową (lepiej taką w kartoniku niż przecier), oregano, bazylię (suchą i świeżą), przyprawy włoskie, liść laurowy, seler, cukier, sól i pieprz. Doprowadź sos do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw lekko odkryte na małym ogniu na 40 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.

Warzywa powinny się rozpaść. Ja jednak wolę wyczuwalne kawałki stąd też nieco inny wygląd sosu w mojej wersji. Dopraw do smaku. Usuń liście laurowe.

Przygotować szpinak podgrzewając go na patelni z czosnkiem. Gdy już nieco zwiędnie domieszać ricottę. Sama robię to wszystko na oko i tak, jak lubimy najbardziej czyli po prostu przyprawione dodatkowo solą i pieprzem.

Gotowy makaron lasagne przekładamy zaczynając od warstwy sosu marinara na dnie. Na to kładziemy listki makaronu. Na to warstwę szpinaku, a następnie marinarę, makaron, szpinak, marinarę, makaron itd. Kończymy warstwą makaronu, na którą dodajemy marinarę i ewentualnie jakiś ser żółty lub parmezan. Zapiekamy w piekarniku około 20-25 minut.

dodatkowe informacje:
Podawaj z ugotowanym al dente makaronem, solo ze świeżymi warzywami, kurczakiem lub cielęciną.

Sos można mrozić lub na gorąco zamknąć w słoiku, aby przechowywać go nieco dłużej.

Opcjonalnie można do sosu dodać ulubione mięso mielone uprzednio podsmażone, a następnie dodane podczas przygotowania sosu po pomidorach.

Źródło: food.com

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze