Bananowe gofry z orzechami włoskimi

czwartek, marca 28, 2013

Wyposażona w najnowsze zdobycze książkowe zaczęłam odkrywanie kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. To tam szukam inspiracji na nie wegetariańskie, ale beztłuszczowe lub nisko tłuszczowe dania. Jako pierwsze zamówiłam dwie pozycje najlepiej oceniane na Amazonie. Poniższy przepis pochodzi z Veganomicon - The Ultimate Vegan Book.

Na pierwszy ogień do wypróbowania poszły gofry. W naszej wersji to gofry bez orzechów, gdyż N. jako trzustkowiec nie może ich jeść ze względu na zawartość tłuszczu. Niemniej jednak przepis można modyfikować.

Z pewnością takie gofry posmakują dzieciom (przetestowane na naszej małej L.) i będzie zdrową propozycją na urozmaicenie śniadania albo deseru!

składniki:
1 3/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki octu jabłkowego
(lub zamiast 3 pierwszych składników 2 szklanki kefiru lub maślanki)

2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie banany
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka orzechów, drobno posiekanych
tłuszcz w spray'u Bake Easy

do podania z:
truskawkami, bananami i syropem klonowym


sposób przygotowania:
W wersji wegańskiej w oryginalnym przepisie mleko sojowe, wodę i ocet jabłkowy odstawia się do zsiadnięcia. W wersji niewegańskiej możemy zastąpić te składniki maślanką lub kefirem.

Banany rozgnieść widelcem w dużej misce. dodać mieszankę mleka sojowego lub maślankę (ew. kefir), olej, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszać.

Do mokrych składników dodajemy suche - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy razem widelcem tylko do momentu połączenia się suchych składników z mokrymi. Tak jak w przypadku ciasta na muffiny nie mieszamy zbyt długo. W cieście mogą zostać niewielkie grudki.

Na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz mieszamy. Jeśli nie dodajemy orzechów możemy dodać trochę więcej mąki.

Gofry robimy wg zaleceń producenta naszej gofrownicy. Powierzchnię spryskujemy tłuszczem w spray'u, który jest idealny, aby ograniczyć ilość tłuszczu w całym daniu.

Serwujemy z truskawkami, bananami i syropem klonowym.

Mniam!

dodatkowe informacje:
Orzechy można zastąpić rodzynkami, żurawiną lub innymi bakaliami wg uznania. Dzięki temu mamy nie ograniczone możliwości tworzenia nowych wersji gofrów. Dla urozmaicenia można również dodać mąkę pełnoziarnistą np. 1/4 szklanki pamiętając, aby zwiększyć nieco ilość płynu w cieście.



Źródło: Veganomicon - The Ultimate Vegan Book

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze