Ciasteczka owsiane bez dodatkowego tłuszczu

czwartek, marca 28, 2013

Mięciutkie, słodkie i lekko ciągnące ciasteczka bogate w zdrowe minerały, które pokochają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Mega dawka energii bez dodatkowego tłuszczu! A do tego są bardzo szybkie w przygotowaniu. Mój rekord to 40 sztuk w 30 minut włącznie z pieczeniem.
Według mojego N. pomimo, że ciasteczka nie mają orzechów smakują troszeczkę orzechowo i nieco korzennie :-)

składniki:
6 łyżek niesłodzonego soku z jabłek
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki syropu klonowego (ewentualnie miodu)
1/2 lekko niedojrzałego banana, rozgnieciony
2 łyżki mleka 0%, ewentualnie 1.5%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki płatków owsianych, rozwałkowanych na drobniejsze
1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
kilka szczypt cynamonu
1/4 szklanki rodzynek, żurawiny lub innych bakalii

1 łyżka nasion lnu (opcjonalnie)

Ilość: 20 sztuk

sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciast.

W misce wymieszać sok jabłkowy, cukier, syrop klonowy, banana, mleko, wanilię.

W osobnej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, sodę i cynamon.

Płynną miksturę dodać do suchych składników, dodać rodzynki, a następnie delikatnie wymieszać. Jeśli nie dodajemy bakalii dodać dodatkowe 1-2 łyżki mąki.

Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby płatki lekko nasiąkły. Takie ciasteczka wg mnie smakują lepiej niż takie od razu wyłożone na blachę po zmieszaniu wszystkich składników. Dzięki temu, że płatki lekko spęcznieją ciasteczka nieco bardziej wyrastają i są bardziej miękkie i puszyste.

Na wcześniej przygotowaną blachę nakładać kuleczki ciasta za pomocą dwóch łyżeczek. Ciasto nie powinno się rozlewać na blasze i nie powinno być tak sztywne, aby dać się formować za pomocą dłoni. Położone kuleczki lekko rozpłaszczyć na górze.

Ciasteczka układać w ostępie przynajmniej 2cm od siebie.

Piec 10-15 minut aż będą rumiane. Gorące ciasteczka są jeszcze dosyć miękkie, ale po wyjęciu blachy z piekarnika po kilku minutach można je delikatnie zdejmować z blachy na kratkę. Po wystygnięciu lekko twardnieją.

Smacznego!

dodatkowe informacje:
Tabela dla wersji z chudym mlekiem krowim.

  Źródło: The Happy Herbivore

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze