Kuskus z pomidorami i fetą

poniedziałek, marca 11, 2013

Po długiej przerwie, wielu przejściach, pierwszy raz w tym roku... Wróciłam do blogowania, trochę w innej odsłonie, bo już chyba na zawsze tej, która będzie pieczołowicie śledzić zawartość tłuszczu w naszych posiłkach z powodu nieszczęsnej mutacji genetycznej SPINK1, którą niedawno wykryto u mojego N. Dużo się zmieniło. Niemniej jednak będę się starać, aby nasze jedzenie pozostało tak samo smaczne jak dotychczas z tą różnicą, że będzie ono o dużo, dużo zdrowsze. W naszej codziennej diecie pojawiają się produkty nisko tłuszczowej stąd też niektóre dodatki oliwy z oliwek pomijam w przepisie, a w poniższym wybrałam fetę o najniższej dostępnej zawartości tłuszczu (żadną tam light czy 0% tylko 12%).

Szczerze to pierwszy przepis na kuskus, który posmakował mojemu N. Dotychczasowe próbki kończyły się fiaskiem i nigdy nie zostały powtórzone. Tym razem pojawiła się prośba o dorobienie kolejnej porcji :-) Mniam!


składniki:
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus
1 szklanka pomidorków cherry
5 łyżek pokrojonych oliwek (opcjonalnie)
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
115g sera feta, pokruszonego
dressing, przepis poniżej


Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
pieprz

Ilość porcji : 4



sposób przygotowania:
W średnim rondelku zagotować wodę z łyżeczką oliwy. Wsypać kuskus, zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem w rondelku na 2 minuty. Następnie odkryć i spulchnić widelcem,
Dodać pozostałe składniki, a następnie wymieszać z wcześniej połączonymi razem składnikami dressingu. Doprawić do smaku solą (lub odrobiną vegety) i pieprzem.
Serwować na ciepło lub zimno.

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł. Gratuluje pomysłu.

    Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego i pozostawienia swojego śladu:)

    OdpowiedzUsuń