Znakomita solo, jak i w towaarzystwie smażonej rybki. Przepis na nią znalazłam niedawno na Wielkim Żarciu. Nie zastanawiając się długo, bo w lodówce zalegało 1,5kg fasolki szparagowej, zabrałam się do pracy.
składniki:
2kg czerwonych pomidorów
2 kg fasolki szparagowej (szerokiej, żółtej tzw.egipskiej )
1 kg marchwi
1 kg cebuli
duży pęczek zielonej pietruszki
3 łyżki cukru
5 -6 łyżek octu
2 łyżki soli
liść laurowy, ziele angielskie (ok. 3 listki i 10 ziarenek ziela)
1/2 l oleju
sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową ugotować na półtwardo tzw. al dente. Odcedzić, wystudzić. Można każdy strąk przekroić na pół ale niekoniecznie.
Cebulę pokroić w półkrążki, poddusić na oleju "na biało" (zeszklić), dodać startą marchew, chwilę dusić.
Następnie dodać szparagówkę na końcu pokrojone w grubsze półplastry pomidory. Dodać resztę składników, doprawić w razie potrzeby do smaku.
Nakładać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min.
6 komentarze
Witam Cię :)
OdpowiedzUsuńOlu, Twój blog jest przepiękny, tylko pogratulować.
Mam pytanie. Czy do pieczenia chlebka używasz specjalnej maszyny, czy piekarnika (a może piec)?
Pozdrawiam, Magda.
Dziękuję.
OdpowiedzUsuńChleby piekę w piekarniku, który chwilowo jest kaleką :-), ponieważ spaliła mu się jedna grzałka przy termoobiegu. Jest to zwykła kuchenka żadne tam cudo, po prostu Amica z piekarnikiem elektrycznym i górą gazową.
mm this looks so fab, that I'm on my way to learn basic Polish in order to cook it :)
OdpowiedzUsuńhope there is some online Polish-English dictionary ...
pozdravi!
:)
Alita if you would like I can translate it for you :-) It's a salad which you can put into jars and store for winter time.
OdpowiedzUsuńOh I see somethink like pickes? We call this "turshia" kn Bulgarian sorry I currently don't have a cyrillic keyboard :(
OdpowiedzUsuńWould be great to translate! Thanks in advance! Try flickr mail?
It's very good idea! I'll send it via flickr mail.
OdpowiedzUsuń