Przepis pochodzi z książki "Owocowe naleśniki" Sabine Fabke. Naleśniki wychodzą puszyste i delikatne przez co trochę trudne do odwracania, ale wprawna ręka znakomicie sobie z nimi poradzi. Można jest smażyć w pełnym patelniowym rozmiarze lub jako małe okrągłe placuszki.
na 4 porcje
składniki:150g płatków owsianych
50g mąki pszennej typu 1050
2 łyżeczki proszku do pieczeniak
szczypta soli
4 jajka, osobno żółtka i białka
1/2 l mleka
60g masła lub margaryny do smażenia
1. Mąkę, płatki, proszek i sól wymieszać w misce. Zrobić dołek. Żółtka wlać do mąki. Całość wymieszać, a następnie stopniowo dolewać mleko. Ciasto przez cały czas mieszać, uważając, by nie tworzyły się grudki. Odstawić do spęcznienia na 30 min.
2. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu. Naleśniki smażyć na złoto z obu stron.
5 komentarze
Szkoda, ze nie ma takiej opcji w blogu- dodaj notke do ulubionych. NIe musialabym tych wszystkich przepisów przepisywać... Nalesniczki miodzio!
OdpowiedzUsuńNo szkoda szkoda. Przez to się czasami sama gubię i zapominam o niektórych do spróbowania chociażby.
OdpowiedzUsuńGdzie kupić mąkę 1050??
OdpowiedzUsuńIle naleśników wychodzi? 4?
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda ten naleśnik! chociaż spodziewałam się klasycznego widoku jak tu http://zszywka.pl/p/przepis-na-nalesnikisekretem-wspani-11720737.html a Twój dla mnie bardziej wygląda jak omlet - bo taki pulchniutki, muszę go zrobić! i chyba dodam do ciasta przyprawy piernikowej, aby świętami pachniało :) pozdrawiam! AniaK.
OdpowiedzUsuń