Pan de Horiadaki

środa, sierpnia 29, 2007

Kolejny wspaniały przepis Maggie Glezer. Jeszcze siedzi w piekarniku, ale już nie mogę się doczekać wstawienia na niego przepisu. Jest lekki i delikatny z cienką brązową skórką. Wprost idealny do pieczenia w garnku. Zapach kusi już od pierwszego zarumienienia.

składniki na zaczyn:
15g zakwasu
40g wody
35g maki typ 550

składniki ciasta:
90g zaczynu jw.
300g wody
440g mąka typ 550
10g soli
15g cukru
1 łyżka oliwy

sposób przygotowania:
1. Zaczyn odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej az potroi swoja objętość i opadnie. W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, az ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sol i oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać.
Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest raczej bardzo miękkie, gładkie i elastyczne.

2. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić.

3. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładamy za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.

4. Po wyrośnięciu formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do wysmarowanej olejem najlepiej okrągłej formy gładką strona do góry. Formę wkładamy do torby plastikowej i odstawiamy na ok. 5 godzin, az zwiększy swoja objętość nawet trzykrotnie.

5. Piekarnik nagrzać do temp 200 st C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 50-55 minut bez parowania wnętrza piekarnika.

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze

  1. piekny Ci wyszedl. Ale receptura, ktora tu przytaczasz to nie jest wierny przepis M. Glezer. U niej ten chleb ma troche inny sklad, szczegolnie zaczyn ma duzo wiecej maki i jest dosc scislym ciastem. Glezer tez nie kaze przerywac wyrastania przez skladanie ciasta. To moja modyfikacja, a byc moze ewidentny blad, ale na szczescie i z tym bledem wychodzi calkiem niezly chleb..
    pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń