Quinoa Tabbouleh

sobota, września 28, 2013

Quinoa czyli komosa ryżowa to bardzo wartościowe źródło niezbędnych minerałów, dzięki czemu uznawana jest jako jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Poniższa propozycja podania komosy jest idealna zarówno solo w wersji bardzo orzeźwiającej, wegetariańskiej - jako samodzielne danie np. na lunch - jak i jako dodatek do dań niewegetariańskich w towarzystwie mięsa. Może zastąpić ziemniaki lub ryż.

4-6 porcji

składniki:
2 szklanki wody
1 szklanka quinoa
1 szczypta soli
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 szklanki soku z cytryny
3 pomidory pokrojone w kostkę
1 ogórek, pokrojony w kostkę
2 pęczki dymki, pokrojone
2 marchewki, starta na grubych oczkach
1 szklanka świeżej pietruszki, posiekana

sposób przygotowania:
W rondlu doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj quinoa i szczyptę soli. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Pozostaw do wystudzenia do temperatury pokojowej, a następnie wymieszaj widelcem, aby nadać quinoa puszystości.
W międzyczasie w dużej misce wymieszaj pozostałe składniki. Następnie dodaj schłodzoną quinoa.

dodatkowe informacje:
Aby nadać potrawie bardziej wyrazistego orientalnego smaku można do niej dodać kuminu.
Aby delikatnie podkreślić smak można dodać wg uznania czosnek, ser feta lub inny ulubiony dodatek.

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Pysznie!
    Muszę wypróbować, bo mam dużo quinoi, którą zamierzam pysznie wykorzystać.:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam komose! Wczoraj zrobilam ja sobie na slodko, z miodem, slonecznikiem, sezamem, mandarynkami...:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń