Chińska zupa ze szpinakiem i ryżem

sobota, września 28, 2013

Szczerze mówiąc to najdziwniejsza zupa jaką kiedykolwiek przygotowałam. Dziwna, ale bardzo smaczna! Następnym razem zrobię z jajek omlet i pokroję go w paski, aby jajka ładniej wyglądały w zupie.

składniki:
4 duże jajka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 duże pomidory, przepołowione i pokrojone w cienkie plasterki
4 szklanki niskosodowego bulionu z kurczaka
1 pęczek dymki, pokrojone w plasterki
1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 szklanka posiekanej piersi z kurczaka, wcześniej ugotowanej lub upieczonej
4 szklanki szpinaku, malutkie listki
1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (biały, brązowy lub dziki)

sposób przygotowania:
Ubij jajka widelcem ze szczyptą soli i pieprzu w małej misce. Rozgrzej olej w woku lub rondlu na dużym ogniu. Dodaj jajka i gotuj jak omlet aż do momentu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a na dole jajka będą się ścinać - około 1 minuty.


Dodać pomidory i gotować, mieszając delikatnie rozbić jajka. Gotować do momentu aż pomidory zaczną mięknąć ok. 2 do 3 minut. Dodaj bulion z kurczaka, dodatkowo 3 szklanki wody, dymkę, olej sezamowy, sos sojowy i 1 1/2 łyżeczki soli (lub mniej). Częściowo przykryć i gotować 5 minut.

Dodać kurczaka, szpinak i ryż. Potrzymać chwilkę na ogniu tak, aby dodane składniki się tylko ogrzały. Doprawić zupę solą i pieprzem.

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze