Crack'n egg

poniedziałek, września 02, 2013

Crack'n egg czyli małe co nieco z czyli zakazane. Przepis znalazłam na blogu przyduzymstole.blogspot.com szukając inspiracji na szybkie przekąski imprezowe. Niestety pomysł nie wypalił, ponieważ forma na muffiny mieści zaledwie 12 porcji, a naszych gości było 20 sztuk. Nie mniej jednak kilka dni po imprezie urodzinowej skusiłam się na wypróbowanie tego przepisu dla samej siebie wykonując go z 1/4 porcji.

Z uwagi na to, że jest to przepis niezwykle tłusty nie było mowy, żeby N. i jego trzustka mogli go chociaż dziubnąć. Ja sama po długiej przerwie w jedzeniu bogatych w tłuszcz potraw odpokutowałam tę pokusę... ale myślę, że było warto ;)

składniki:
12 kromek chleba tostowego
6 łyżek majonezu
4 jajka
3 łyżki śmietany
200 g sera cheddar
szczypiorek do posypania
sól, pieprz

ketczup (opcjonalnie)

sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180˚C.

Odkroić skórki z chleba, same kromki rozwałkować (tak, tak - wałkiem do ciasta) na cienko, posmarować z obu stron majonezem, zwracając szczególną uwagę na rogi.



Foremkę muffinkową wyłożyć kromkami, tak jakby się to robiło papierem do pieczenia.

W dzbanku z dziubkiem rozkłócić jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miseczek powstałych z kromek chleba rozlać masę jajeczną, a na wierzch każdej nasypać startego sera.

Zapiekać w rozgrzanym piekarniku tak długo, aż chleb się zezłoci.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut, potem wyjąć z formy i podawać ciepłe, lub po wystudzeniu na kratce, posypane posiekanym szczypiorkiem.

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze