Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych brownies. Bez tłuszczu, na bazie czarnej fasoli... Niesamowite? A jednak! Do tego bardzo smaczne. Przepis wyszukany specjalnie dla mojego N., który tak bardzo tęskni za smakiem czekolady przy swojej trzustkowej diecie :-)
składniki:
425g czarnej fasoli z puszki, opłukana i odsączona
2 całe, bardzo dojrzałe banany
⅓ szklanki syropu z agawy
¼ szklanki niesłodzonego kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¼ szklanki cukru (opcjonalnie)
¼ szklanki płatków owsianych, posiekanych lub drobnych
sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175C. Przygotuj blaszkę 20x20cm (można wyłożyć spód papierem do pieczenia).
Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków owsianych zmiksuj na gładką masę w blenderze.
Dodać płatki owsiane. Wymieszać. Przelać masę do blaszki.
Piec 30 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie suchy.
Ostudzić przed krojeniem.
dodatkowe informacje:
Dodając mało dojrzałe banany zwiększ ilość dodawanego cukru.
Jeśli brownies wyszły za miękkie lub zbyt wilgotne dodaj następnym razem o 1/4 szklanki więcej płatków owsianych lub mąki.
W jednej porcji znajduje się zaledwie 0.90g tłuszczu.
1 komentarze
No rzeczywiście świetna , zdrowa alternatywa! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia