Orientalna zupa curry z ryżem i kurczakiem

środa, września 25, 2013

Wyjątkowa w smaku, polecana miłośnikom curry i nie tylko! Lekka i nietłusta, a do tego sycąca i kremowa.

składniki:
1 pierś z kurczaka z kością
2 średnie marchewki, pokrojone ukośnie plasterki
1 liść laurowy
sól
6 szklanek bulion z kurczaka
2 łyżki masła
1 duża cebula, bardzo cienko pokrojona w plasterki
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki curry w proszku
1/3 szklanki ryż jaśminowego
3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 cytryna, pokrojona w ósemki (do podania)

sposób przygotowania:
Do średniego garnka włóż kurczaka, marchew, liść laurowy i szczyptę soli. Dodaj 3 szklanki bulionu i doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie natychmiast zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj około 20 minut.



W międzyczasie w drugim rondlu podgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę, cukier i 1 łyżeczkę soli. Gotuj aż cebula będzie miękka - około 5 minut. Następnie dodaj curry i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Dodaj ryż i pozostałe 3 szklanki bulionu. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż się będzie rozpadał - około 15 do 20 minut.

Ugotowanego kurczaka wyjmij z bulionu, wytnij kość. Mięso pokrój na kawałki, po czym wrzuć z powrotem do garnka z bulionem.

Puree z ryżem i cebulą przelej do blendera, a następnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej do bulionu z kurczakiem, delikatnie wymieszaj, po czym doprowadź do wrzenia.

Na koniec wrzuć posiekane zioła. Podawać z ósemką cytryny do skropienia.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze