Pełnoziarniste dyniowo-żurawinowe scones bez tłuszczu
niedziela, września 22, 2013
Zaskakujące... bez tłuszczu, praktycznie bez cukru, a mimo tak smaczne i zdrowe! Przepis ten znalazłam na happyherbivore.com. Jak każdy tego typu przepis - idealny dla N. musiałam wypróbować. Czy się zawiodłam? Mimo początkowych obaw, zupełnie nie :)
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
3,5 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki puree z dyni (gotowe z puszki bez przypraw lub z upieczonej dyni*)
1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego**
2 łyżki mleka sojowego lub innego nienabiałowego (opcjonalnie)
1/2 szklanki żurawin (w przypadku korzystania z suszonych namocz je tak jak rodzynki np. w wodzie lub w soku pomarańczowym)
*możesz użyć świeżej dyni, która została upieczona w piekarniku, a następnie zmiksowana na puree w blenderze
**mieszankę możesz przygotować z cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej (możesz użyć własnych proporcji wg smaku)
sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175C.
Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, a następnie wymieszaj, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie składników.
Dodaj składniki mokre: puree z dyni, syrop klonowy, a także żurawinę. Wymieszać aż powstanie ciasto zwarte, ale nie za suche. Jeśli uważasz, że ciasto jest zbyt suche i cała mąka nie połączyła się z pozostałymi składnikami, dodaj 1-2 łyżkę mleka.
Z ciasta uformować rozpłaszczone kulki lub możesz pokroić je na trójkąty. W tym celu całe ciasto uformuj w kulę, spłaszcz, a następnie pokrój tak jak pizzę na 6 trójkątów.
Wierzch można posypać dodatkowo brązowym cukrem, aby wierzch był ładny i błyszczący.
Piec przez 13 do 15 minut, lub do momentu, gdy będą twarde w dotyku.
1 komentarze
Witam,
OdpowiedzUsuńNie mogę znaleźć Twojego adresu mailowego na blogu a zależy mi na kontakcie w sprawie współpracy. Prośba o kontakt na: kontakt@blog-media.pl
Pozdrawiam
Ania z BLOGmedia