­
­
Od kuchni

Knedliki z gulaszem kurczakowo-pieczarkowym

wtorek, listopada 25, 2008
Wczoraj pierwszy raz skusiłam się na zrobienie domowego knedlika. Tak długo byłam o to proszona przez N., że w końcu się zdecydowałam i wyszło całkiem nieźle. Houskove knedliki wg Roberta Makłowiczaskładniki:30 dkg mąki2 bułki pszenne (rogaliki- choć niekoniecznie)1 szklanka mleka letniego1 dkg drożdzy świeżych1 jajkoszczypta soli5 dkg masła do smażeniasposób przygotowania:Bułki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Do odrobiny letniego mleka dodajemy...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak słodko-kwaśny z woka

wtorek, listopada 18, 2008
składniki:250g filetów z kurczakaświeżo mielony czarny pieprz1 małe jajko, sól1 łyżka mąki kukurydzianej2 łyżki oleju sezamowego1 mała cebula, 1 marchew1/2 strąka czerwonej papryki1/8 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)1łyżka przecieru pomidorowego1-2 łyżki sosu sojowego2 plasterki ananasa z puszki1/2-1 łyżki octu winnego1/2 łyżeczki currykilka kropek sambal oelek (opcjonalnie)szczypiorek do dekoracjisposób przygotowania:Mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki (ja pokroiłam w paseczki) i doprawić pieprzem...

Continue Reading

  • Share:

Filet z indyka marynowany w sosie sojowym i occie balsamicznym

sobota, listopada 15, 2008
Czas mija, Lila z dnia na dzień robi się coraz większa, a jej brzuszek akceptuje coraz więcej różnych smaków w mamy mleku. Dlatego też moje codzienne menu robi się coraz smaczniejsze. Powolutku powraca do jadłospisu cebula i czosnek, a także czas od czasu jakieś smażone chińskie wariacje N. Tym razem na obiad zjadłam pyszną pieczeń wg przepisu Grzegorza Ostrowskiego, którą robiłam już wiele...

Continue Reading

  • Share:

Mała paczuszka, a cieszy

poniedziałek, listopada 03, 2008
Dzisiaj dotarło do mnie pierwsze zamówienie złożone na niemieckim Amazonie. Wierzcie mi lub nie, ale cieszę się z tego faktu jak dziecko :-) Dwie pierwsze książki, które wybrałam z kilkudziesięciu, które chcę kupić w dalekiej lub też niedalekiej przyszłości właśnie spoczywają obok mnie na biurku. Czas by się pochwalić, iż mój wybór padł na: "Crust & Crumb" Peter Reinhart "Exceptional Breads: Baker &...

Continue Reading

  • Share:

Kulinarnie z Wietnamu

poniedziałek, października 13, 2008
Świeże owoce, których nawet nie potrafię nazwać (poza mango), egzotyczne słodycze i zawiniątko widoczne na zdjęciu to tylko niektóre nowości kulinarne, które przybyły do nas wraz z dziadkiem Lilianki wprost z Wietnamu. Najbardziej zasmakowałam w słonecznie żółtym mango, które zawsze jest wśród tych podarunków przeze mnie wypatrywane. W życiu nie jadłam słodszego i lepszego mango. Te ze sklepu nie dorastają mu nawet do...

Continue Reading

  • Share:

Kurczak z papryką

środa, października 01, 2008
składniki:2 piersi z kurczakasól, świeżo zmielony pieprz2 łyżki ketczupu1 łyżka miodu1 łyżka octu1-2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu hoisin1/2 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków"1 cebula1 strąk czerwonej papryki1 strąk zielonej papryki1 marchew2-3 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub oleju roślinnego150 ml bulionu1 łyżka mąki kukurydzianejsposób przygotowania:Z ketczupu, miodu, octu, sosu sojowego i hoisin oraz przyprawy "5 smaków" przygotować marynatę. Piersi pokroić na paseczki, posolić,...

Continue Reading

  • Share: