składniki:
2 piersi z kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki ketczupu
1 łyżka miodu
1 łyżka octu
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1/2 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków"
1 cebula
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
1 marchew
2-3 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub oleju roślinnego
150 ml bulionu
1 łyżka mąki kukurydzianej
sposób przygotowania:
Z ketczupu, miodu, octu, sosu sojowego i hoisin oraz przyprawy "5 smaków" przygotować marynatę. Piersi pokroić na paseczki, posolić, popieprzyć i włożyć na 15 min do marynaty.
Warzywa pokroić na cienki paseczki. W woku rozgrzać olej i, stale mieszając, smażyć na nim mieśo przez 4-5 min. Po usmażeniu mięso wyjąć, a w pozostałym tłuszczu smażyć warzywa przez 3-4 min.
Posół wymieszać z mąką, wlać do warzyw i całość zagotować. Dodać mięso, całość krótko podgrzać i doprawić solą oraz pieprzem.
2 piersi z kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki ketczupu
1 łyżka miodu
1 łyżka octu
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1/2 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków"
1 cebula
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
1 marchew
2-3 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub oleju roślinnego
150 ml bulionu
1 łyżka mąki kukurydzianej
sposób przygotowania:
Z ketczupu, miodu, octu, sosu sojowego i hoisin oraz przyprawy "5 smaków" przygotować marynatę. Piersi pokroić na paseczki, posolić, popieprzyć i włożyć na 15 min do marynaty.
Warzywa pokroić na cienki paseczki. W woku rozgrzać olej i, stale mieszając, smażyć na nim mieśo przez 4-5 min. Po usmażeniu mięso wyjąć, a w pozostałym tłuszczu smażyć warzywa przez 3-4 min.
Posół wymieszać z mąką, wlać do warzyw i całość zagotować. Dodać mięso, całość krótko podgrzać i doprawić solą oraz pieprzem.
2 komentarze
Spojrzałam na to zdjęcie i od razu głodna się zrobiłam. Bardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :). Widzę w Twoim profilu, że masz ciekawe pasje.. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń