Kurczak słodko-kwaśny z woka

wtorek, listopada 18, 2008


składniki:
250g filetów z kurczaka
świeżo mielony czarny pieprz
1 małe jajko, sól
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju sezamowego
1 mała cebula, 1 marchew
1/2 strąka czerwonej papryki
1/8 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)
1łyżka przecieru pomidorowego
1-2 łyżki sosu sojowego
2 plasterki ananasa z puszki
1/2-1 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki curry
kilka kropek sambal oelek (opcjonalnie)
szczypiorek do dekoracji

sposób przygotowania:
Mięso pokroić na bardzo cienkie plasterki (ja pokroiłam w paseczki) i doprawić pieprzem oraz solą.

Jajko wymieszać z mąką, polać nim równomiernie mięso. Następnie mocno zesmażyć w woku i wyjąć na talerz. Można położyć na ręczniku kuchennym, aby pozbyć sięnadmiaru tłuszczu.

Warzywa pokroić na paseczki, krótko podsmażyć w tluszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Jeśli się ten tłuszcz zbytnio przypalił, wyczyścić wok i wlać świeży olej. Podlać wywarem warzywnym i dodać koncentrat oraz sos sojowy.

Ananasa pokroić w kostkę, razem z octem oraz curry do warzyw i zagotować. Na koniec całość doprawić i zaostrzyć smak sambal oelek lub chili wg uznania. Do tak przygotowanych warzyw dodać mięso i razem wszystko podgrzać. Przed podanie posypać szczypiorkiem.

dodatkowe informacje:
W miejsce filetów z kurczaka można dać filet wieprzowy. Przynajmniej tak jest w oryginalnym przepisie.

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze