Kurczak chow mein

piątek, listopada 28, 2008


składniki:
150g pszennego makaronu, np. tagiatelle
olej sezamowy
300g filetów z kurczaka, pokrojone w paski
odrobina ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka 5 smaków
1 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
150g kiełków fasoli mung lub wg uznania
1 cebula*
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili** (opcjonalnie)
pieprz do smaku (opcjonalnie)

sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, polać zimną wodą, odcedzić, po czym skropić olejem sezamowym, żeby się nie skleił.

Kurczaka skropić ciemnym sosem sojowym, doprawić przyprawą 5 smaków. A następnie obtoczyć w mące.

Rozgrzać wok, dodać olej i poczekać aż zacznie dymić. Dodać kurczaka i smażyć ciągle mieszając 2-3 minuty.

Dodać paprykę i smażyć kolejną minutę. Dodać kiełki i cebulę i smażyć przez niecałą minutę.

Na koniec dodać makaron, doprawić jasnym sosem sojowym i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Można dodać chili i czarny pieprz do smaku.

*tu w oryginale idzie duża cebulka z nacią
**może być sambal oelek

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze