Zupa pieczarkowa z serkami topionymi

czwartek, października 21, 2010

Nie spodziewałam się wiele po tej zupce, a tu miłe zaskoczenie. Mam trochę wyrzutów sumienia. Jedząc ją staram się nie myśleć ile w niej serków i co tak naprawdę jest w niej zdrowe, ale... kto z nas nie lubi czasami oddać się niezdrowej przyjemności ;) Najgorsze jest to, że także małej Li smakowała baardzo!


składniki:
3 serki topione np. Hochland bloczki
40-50dkg pieczarek
2 średnie marchewki
1 cebula
makaron
natka pietruszki
sól,pieprz,vegeta

sposób przygotowania:
Pieczarki,marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię,wszystko razem ma się lekko poddusić.
W między czasie gotujemy 1 litr wody i wrzucamy serki ( ja używam albo śmietankowych albo o smaku ementalera lub dwa śmietankowe i jeden pieczarkowy). Kiedy serki się już dokładnie rozpuszczą wrzucamy wszystko z patelni i zagotowujemy . Na koniec doprawiamy przyprawami i natką pietruszki.
Ugotowany makaron (najlepiej średnie nitki) wykładamy na talerz i zalewamy zupą.

Źródło: Wielkie Żarcie

  • Share:

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Na pewno była pyszna ;) ja dziś wykombinowałam zupkę serowo-czosnkową i władowałam do niej aż 8 trójkącików :D ale tak mi smakowała, że nie żałuję tego niezdrowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pomyślałabym, by pieczarkową w tej wersji ugotowac ;]
    musi byc smakowita.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ej tam, zupa z serków jest pyszna! I przecież nie jakaś meeeeeega niezdrowa... :)

    Usciski, Villa! :)

    OdpowiedzUsuń