Muffinki dyniowe z bakaliami

piątek, października 29, 2010

Do tego przepisu potrzeba dwóch dużych rączek i specjalnie zaproszonych na tę okazję dwóch małych rączek :) Przydadzą się również kolorowe, wesołe papilotki. W naszym przypadku w straszydła i duuuuużo cierpliwości. Z resztą zobaczcie sami. Od tamtej pory mała L. mówi, że będzie z mamą "pieć" :)


składniki:
1 / 2 szklanki sparzonych rodzynek
1 1/2 szklanki mąki
1 1/3 szklanki białego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 jajka
285ml dyni z puszki*
1 / 3 szklanki niesłodzonego musu lub trochę mniej soku jabłkowego
1/3 szklanki posiekanych dowolnych orzechów

*świeżą dynię pokroić z łupą na duże kawałki włożyć do garnka nadającego się do użycia w mikrofalówce, nastawić max. moc i dusić pod przykryciem 7-10 minut; po tym czasie łupka odchodzi z łatwością, odmierzyć dynię, można jeszcze poprawić blenderem jeśli chcemy mieć pure

sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175C. Przygotuj blaszkę na mufiny (wyłóż papilotkami lub wysmaruj niewielką ilością tłuszczu) lub foremki sylikonowe.



W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, gałkę muszkatołową, cynamon, mielone goździki.

W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, dynię i mus/sok jabłkowym, aż powstanie gładka masa.

Dodaj mokre składniki do suchych. Wymieszaj tak, by suche składniki się wchłonęły. Na koniec dodaj rodzynki i orzechy. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj.



Nałóż ciasto (do 2/3 wysokości foremki) do wcześniej przygotowanych foremek.

Piec przez 30 do 35 minut w rozgrzanym piekarniku lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w środek mufinki wychodzi czysta.

Źrodło: AllRecipes.com

  • Share:

You Might Also Like

12 komentarze

  1. dynia i bakalie... z chęcią wypróbuję tą kombinację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne! Dynia i bakalie smakują wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  3. gorąco polecam! Dziś robiłam dyniowo czekoladowe i jednak czegoś mi w nich brakowało, a te są takie aromatyczne i smaczne. Choć następnym razem pewnie dodam mniej cukru (rodzynki też słodzą je trochę), choć Lilii smakowały na maksa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a najlepsze i tak jest wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Papilotki obłędne :)
    Fajnie mieć takiego pomocnika!

    OdpowiedzUsuń
  6. urocze muffinki. niebywale jesienne.
    wspaniały aromat.
    piękne zdjęcia.
    i urodziwa pomocniczka. z pewnością równie wspaniała kuchareczka ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko niesamowicie i absolutnie przesłodkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smakowicie. Świetną masz pomoc ;) Ja tak bawię się w kuchnię z przyjaciółką o równie uroczej buzi.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję w imieniu Lilii za pochwały :)
    O papilotkach tych jeszcze będę pisać.

    Pozdrawiam jesiennie wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  10. SUper :) Nie piekłam w tym roku nic z dynią, mam ochotę na takie muffinowe szaleństwo :)

    Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffinek dyniowych jeszcze nie jadłam i jestem ciekawa ich smaku - wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj,

    W związku z tym, iż nie mogę znaleźć na blogu bezpośredniego kontaktu do Ciebie pozwól, że tutaj, w paru zdaniach przekażę Ci moją wiadomość.

    Chciałbym poinformować, iż do dnia 15 grudnia 2010 roku trwa konkurs kulinarny pod nazwą „Gęsina w blogosferze”. Udział w nim, to nie tylko niepowtarzalna szansa na wypromowanie własnego bloga, ale przede wszystkim okazja zdobycia wspaniałych nagród.

    Zapraszam do zapoznania się z zasadami konkursu http://www.gesina.pl/konkurs-blogosfera i próby swoich sił w przyrządzaniu gęsiny.

    Z pozdrowieniami,
    blogi@gesina.pl

    OdpowiedzUsuń