U nas na całego zaczął się festiwal zup, z których łatwo zrobić tzw. zupy kremy. Jest to warunek konieczny i wystarczający wszystkich obiadów, odkąd N. wyszedł ze szpitala po zadrutowaniu i usztywnieniu złamanej na karate żuchwy. Dlatego od tej pory przez najbliższe parę tygodni na moim blogu znajdziecie sycące i smakowite zupki.
3 1/2 szklanki obranych i pokrojonych ziemniaki
1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera
1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
3 1/4 szklanki wody
1-2 kostki rosołowe
1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka białego lub czarnego pieprzu (lub do smaku)
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
2 szklanki mleka
sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlać wodę, dodać ziemniaki, selera, cebulę, szynkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10 do 15 minut. Dodać kostkę lub kostki rosołowe.
W oddzielnym garnku stopić masło. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli wymieszać z mlekiem tak, aby nie powstały grudki. Pozostawić na 4-5 minut gotując na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia.
Dodać do zupy. Zagotować po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać udekorowane natką pietruszki i startą na grubych oczkach marchewką.
dodatkowe informacje:
Najlepsza zaraz po ugotowaniu. Na następny dzień zupa gęstnieje, a to z powodu dużej zawartości skrobi.
Źródło: AllRecipes.com
9 komentarze
Jak mi sie ta twoja zupka podoba! Juz drukuje przepis, w przyszlym tygodniu na pewno pojawi sie na moim stole :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. I na pewno tak też smakuje.
OdpowiedzUsuńto na pewno będzie pyszny czas. lubi kremowe zupy.
OdpowiedzUsuńmniam, kremowe zupki :)
OdpowiedzUsuńa Twoja jest kolejną do wypróbowania u mnie! Pozdrawiam koleżankę z jednego województwa :)
www.kuchcikowo.wordpress.com
asieja, właśnie, że on nie lubił, a teraz musi :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńa czym można zastąpić zasmażkę? zasmażki chyba nie należą do najzdrowszych, o ile się nie mylę, wolałabym tego uniknąć..:)
OdpowiedzUsuńCzy bez zasmażki wyjdzie tak samo smaczna?
Oj sądzę, że bez zasmażki to nie to samo. Zasmażkę robię zawsze jasną. Nigdy jej nie rumienię tylko do pierwszego zabulgotania.
OdpowiedzUsuńpyszna zupka. lubię takie kremowe
OdpowiedzUsuń