Zupa krem z dyni

poniedziałek, października 04, 2010


składniki:
4-5 sporszych (większych) ziemniaków,
3-4 sporsze (większe) marchewki,
dynia oczywiście,
1/2 l rosołu (może być ostatecznie z kostki),
przyprawy:kurkuma, sól, pieprz,
bagietka lub weka na grzanki,
śmietana lub jogurt,
natka pietruszki.

sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dynie obieramy ze skóry, wydrążamy-wycinamy środek z pestkami, Wszystko wkładamy do dużego gara, zalewamy rosołem i uzupełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości (rozchodzą się pod widelcem). Następnie musimy trochę odczekać by sie nie poparzyć. W tym momencie możemy, podsmażyć na patelni z oliwą bagietkę lub wekę pokrojoną w kromeczki, zrumienić z obu stron. Gdy zupa ostygnie, miksujemy ja blenderem lub innym tego typu urządzeniem. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną pietruszkę. Wylewamy na talerze i do każdego "kapiemy" kleksa śmietany lub jogurtu.

dodatkowe informacje:
Kleks śmietanki obowiązkowo. Bez niego zupa nam w ogóle nie smakowała, a ze śmietaną była przepyszna.

Źródło: CinCin.cc

  • Share:

You Might Also Like

4 komentarze

  1. A ja sobie dyniówkę dzisiaj ugotowałam, ciut inną. Dyniowe zupy są super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam teraz fazę dyniową. Właśnie od paru dni hipnotyzuję się dynią w słoiczkach z miodem i musztardą. Ach... Czekam kiedy ją już będę mogła skosztować, bo jestem bardzo ciekawa jaki ma smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do wypróbowania :) z obowiązkowym kleksem śmietany oczywiście.

    OdpowiedzUsuń