Zupa jarzynowa na bogato

poniedziałek, października 18, 2010

Smakowita, modyfikowalna w składnikach. Można do niej dodać praktycznie wszystkie warzywa po troszkę. Nie miałam pora, więc dodałam różyczki brokuł i też wyszło smacznie. Zapisuję, bo chcę jeszcze kiedyś powtórzyć ten przepis.

składniki:
2 udka z kurczaka
2 marchewki (w kostkę)
pietruszka
kawałeczek selera
3 średnie ziemniaki
kilka plastrów cukinii (jeśli jest)
czerwona cebula
szczypior
kilka łyżek zielonego groszku (mrożony lub z puszki) ew. fasolki szparagowej
2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
kawałek pora (ok.10 cm)
1-2 kostki bulionu z włoszczyzny
1 nieduża kiełbasa, np.śląska
sól, pieprz
majeranek, cząber
3 ziarna ziela ang.
liść laurowy

sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucić mięso (jeśli woda zrobi się mętna to wylać i wlać nową); ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera pokroić w kostkę, dorzucić do zupy; dodać kostkę, majeranek,ziele ang. i liścia laurowego. Gotować na mniejszym ogniu. Po ok. 20 min. dodać pokrojoną: w kostkę cukinię, w plasterki pora, poszatkowaną cebulę, groszek. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, lekko rumieniąc, dodać do zupy. Dodać czosnek i szczypior, szczyptę cząbru, sól i pieprz.
Pod koniec gotowania zupę można zagęścić zasmażką ( z 1 łyżki mąki).

Mięso z kurczaka można zjeść na drugie danie lub podzielić na małe kawałki i dodać do zupy, wtedy będzie sycącym daniem jednogarnkowym.

Smacznego!

Źródło: Wielkie Żarcie

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze