Zupę polecam tym, którzy lubią świeżą włoską kapustę. Mojemu N. zmiksowana przez słomkę nie za bardzo smakowała, ale to również za sprawą braku kiełbasy w miksie. Mi bardzo przypadła do gustu, choć jest to wariacja oryginalnego przepisu, w którym to specjalną włoską kiełbasę piecze się w piekarniku zamiast smażyć.
300-400g wędzonej kiełbasy
2-4 ziemniaki, pokrojone na grube plasterki
3/4 szklanki posiekanej cebuli
6 plastrów boczku
1 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
2 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej
2 kostki rosołowe lub 2 łyżki vegety
1 l wody
1/3 szklanki gęstej śmietany
sposób przygotowania:
Wodę nastawić w garnku i zagotować. W między czasie boczek zrumienić (zrobiłam go tak by był chrupki). Zdjąć z patelni. Cebulę zeszklić, dodać czosnek i smażyć razem z cebulą jeszcze minutkę.
Do gotującej się wody wrzucić kostki bulionowe lub vegetę. Dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę, ziemniaki i gotować razem na małym ogniu 15 minut.
W tym czasie kiełbasę pociąć na kawałki wg uznania (pokroiłam w grube plasterki i każdy podzieliłam na cztery). Lekko rumienić na patelni bez tłuszczu. Gdy minie już wcześniej wspomniane 15 minut dodać do zupy zrumienioną kiełbasę, kapustę i śmietanę.
Gotować jeszcze 4 minuty lub do momentu, gdy wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie.
Doprawić solą i pieprzem.
Źródło: AllRecipes.com
1 komentarze
Witaj,
OdpowiedzUsuńWidzę ziomalkę ;) Ja tez jestem z podkarpacia :) Przeglądałam twoje przepisy i sa super, zwłaszcza przepisy chlebowe.
Ja od niedawna prowadzę swojego bloga :)
Powiedz, czy byłaby możliwośc, abys umieściła linka do mojego bloga u siebie ?
Oczywiście ja umieszczę twojego linka u siebie :)
Inne-Gotowanie.pl