Ryba w sosie słodko-kwaśnym

sobota, marca 22, 2008

Niestety nie pokażę w tej chwili zdjęcia tej potrawy, gdyż pech chciał, że przy fotografowaniu mlecznego chleba rozładowały mi się akumulatory. W związku z czym zdjęcie będzie następnym razem, a jestem pewna, że nastąpi on już wkrótce :-)

składniki:
ok. 0,5kg filetów z ryby, takiej bardziej zwartej np. dorsz
1 papryka, preferowana zielona
2 pomidory, pocięte na ósemki
1 mała cebula, pocięta w piórka
5-10 cm pora, biała część, pokrojona w krążki
puszka ananasów lub trochę mniej
1 mała papryczka chili, posiekana bez pestek
1 łyżka imbiru, świeżego, posiekanego
szczypiorek, do dekoracji
cytryna, opcjonalnie do skropienia ryby

marynata:
1 łyżeczka soli
1 białko
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

sos:
¾ szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
3-4 łyżki ketchupu
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki cukru

1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszana w 2 łyżkach wody

sposób przygotowania:
1. Rybę skropić sokiem z cytryny i odczekać jakiś czas. Ten etap można pominąć, jednak ja wolę w taki sposób pozbyć się trochę tego rybiego zapachu.

2. Składniki marynaty dobrze wymieszać. Rybę pokroić w kawałki wielkości jednego kęsa lub nieco większe. Odstawić na 15 minut. Po czym usmażyć na oleju i przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

3. Składniki sosu z wyjątkiem mąki wymieszać.

4. Na patelni lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć dosłownie przez chwilę imbir imbir. Dodać pozostałe warzywa, oprócz pomidorów, i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Dodać pomidory, chwilę podsmażyć. Następnie dodać sos i doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać miksturę mąki i wody, wymieszać i podgotować do pożądanej gęstości (można ewentualnie dodać więcej mąki). Zdjąć z ognia, dodać rybę i wszystko jeszcze raz wymieszać.

5. Podawać z ryżem uekorowane szczypiorkiem.

dodatkowe informacje:
W mojej wersji użyłam mąki ziemniaczanej zamiast mąki kukurydzianej.

Sos znakomicie komponowałby się także z drobiem i tak też następnym razem go wykorzystam.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze