Kurczak z klasą

niedziela, marca 30, 2008

To bardzo proste, w miarę szybkie, eleganckie danie. Wielkość kotletów drobiowych można modyfikować, pamietając jednak o skróceniu czasu duszenia w niektórychm omentach. Jest to godny polecenia sposób na niebanalny, kojarzący się z latem obiad.


składniki:
½ szklanki mąki
3 pojedyncze filety z kurczaka
Sól i pieprz

1 łyżka masła
2-3 łyżki oleju
½ szklanki wytrawnego białego wina
½ szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka musztardy Dijon lub innej ostrej
1 mała cukinia, pokrojona na półplasterki
5 suszonych pomidorów, w paski
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżeczka koperku
1/3 szklanki śmietany

sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na płaski talerz. Filety lekko rozbić, a jeśli są za duże można przekroić tak by powstały dwa cieńsze kotlety z każdej sztuki. Oprószyć solą i pieprzem, po czym obtoczyć w mące i kłaść na dużej patelni, gdzie wcześniej rozgrzane zostało masło i olej. Lekko zrumienić.

Wlać bulion i wino. Wszystkie ewentualne przypalenia z kurczaka powinny się w tej mieszaninie łatwo rozpuścić. Chwilkę pogotować, dodać musztardę. Jeśli kotlety są dość grube przykryć i wstępnie dusić. W przeciwnym wypadku dodać cukinię, pomidory, czosnek i koperek. Mięso można w tym czasie położyć na warzywach. Dusić, aż cukinia będzie odpowiednio miękka około 5-10 minut.

Mięso wyjąć z sosu. Dodać śmietanę, wymieszać. W razie potrzeby dolać wina lub wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z makaronem, ale można też z ryżem.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze