Wietnamskie curry z kurczaka

poniedziałek, lutego 25, 2008


składniki:
1/2 kg filetów z kurczaka
1-2 łyżki oleju
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 małej papryczki chili, drobno posiekana
1-1 1/2 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
1 - 1 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej, posiekanej*
2/3 łyżki łagodnej pasty curry
1 1/2 łyżeczki brązowego cukru

130 ml mleka kokosowego
1/4 szklanki bulionu drobiowego

* zastąpiłam ją otartą skórką z cytryny i odrobiną soku

sposób przygotowania:
Podgrzej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij.

Dodaj czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową i pastę curry.

Dodaj kuczaka pokrojonego w paski i dobrze wymieszaj tak, aby pasta curry oblepiła wszystkie kawałki mięsa.

Przykryj i duś przez 5-10 minut na małym ogniu.

Odkryj, dodaj cukier i wymieszaj.

Dodaj mleczko kokosowe i bulion. Dporowadź do zagotowania.

Zmniejsz ogień i duś odkryte przez 10-15 minut.

dodatkowe informacje:
Można dodać cukinię, zielony grosze, czerwoną paprykę.

  • Share:

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Brzmi rewelacyjnie. Ja do swojej wersji nie dodaję pasty curry i bulionu więc następnym razem zmodyfikuję przepis :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło będzie usłyszeć jakieś recenzje :-) Daj znać jak wybróbujesz. Dla nas to jest dzisiejsza bomba obiadowa, zaczerpnięta z recipezaar.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę smakowicie - neistety część skłądników jest poza moim zasięgiem :(

    A przy okazji, strzelam do Ciebie i zparaszam do gry.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. czy można zastąpić czymś pastę curry ? albo samemu ją jakoś przyrządzić ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Drogi Anonimie! Moja pasta curry ma w składzie trawę cytrynową, wodę, czerwone chili, czosnek, galangal, cebulę, sól, Limonke kaffar oraz kolendrę. Myślę, że połączenie tych składników byłoby idealne, ale wiem, że niektóre trudno dostać, więc sugeruję rozsądne użycie curry w proszku, ponieważ reszta składników z pasty curry jest obecna w przepisie.

    OdpowiedzUsuń