składniki:
1/2 kg filetów z kurczaka
1-2 łyżki oleju
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 małej papryczki chili, drobno posiekana
1-1 1/2 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
1 - 1 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej, posiekanej*
2/3 łyżki łagodnej pasty curry
1 1/2 łyżeczki brązowego cukru
130 ml mleka kokosowego
1/4 szklanki bulionu drobiowego
* zastąpiłam ją otartą skórką z cytryny i odrobiną soku
sposób przygotowania:
Podgrzej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij.
Dodaj czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową i pastę curry.
Dodaj kuczaka pokrojonego w paski i dobrze wymieszaj tak, aby pasta curry oblepiła wszystkie kawałki mięsa.
Przykryj i duś przez 5-10 minut na małym ogniu.
Odkryj, dodaj cukier i wymieszaj.
Dodaj mleczko kokosowe i bulion. Dporowadź do zagotowania.
Zmniejsz ogień i duś odkryte przez 10-15 minut.
dodatkowe informacje:
Można dodać cukinię, zielony grosze, czerwoną paprykę.
1/2 kg filetów z kurczaka
1-2 łyżki oleju
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 małej papryczki chili, drobno posiekana
1-1 1/2 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
1 - 1 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej, posiekanej*
2/3 łyżki łagodnej pasty curry
1 1/2 łyżeczki brązowego cukru
130 ml mleka kokosowego
1/4 szklanki bulionu drobiowego
* zastąpiłam ją otartą skórką z cytryny i odrobiną soku
sposób przygotowania:
Podgrzej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij.
Dodaj czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową i pastę curry.
Dodaj kuczaka pokrojonego w paski i dobrze wymieszaj tak, aby pasta curry oblepiła wszystkie kawałki mięsa.
Przykryj i duś przez 5-10 minut na małym ogniu.
Odkryj, dodaj cukier i wymieszaj.
Dodaj mleczko kokosowe i bulion. Dporowadź do zagotowania.
Zmniejsz ogień i duś odkryte przez 10-15 minut.
dodatkowe informacje:
Można dodać cukinię, zielony grosze, czerwoną paprykę.
6 komentarze
Brzmi rewelacyjnie. Ja do swojej wersji nie dodaję pasty curry i bulionu więc następnym razem zmodyfikuję przepis :-D
OdpowiedzUsuńMiło będzie usłyszeć jakieś recenzje :-) Daj znać jak wybróbujesz. Dla nas to jest dzisiejsza bomba obiadowa, zaczerpnięta z recipezaar.com
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie - neistety część skłądników jest poza moim zasięgiem :(
OdpowiedzUsuńA przy okazji, strzelam do Ciebie i zparaszam do gry.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńczy można zastąpić czymś pastę curry ? albo samemu ją jakoś przyrządzić ?
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie! Moja pasta curry ma w składzie trawę cytrynową, wodę, czerwone chili, czosnek, galangal, cebulę, sól, Limonke kaffar oraz kolendrę. Myślę, że połączenie tych składników byłoby idealne, ale wiem, że niektóre trudno dostać, więc sugeruję rozsądne użycie curry w proszku, ponieważ reszta składników z pasty curry jest obecna w przepisie.
OdpowiedzUsuń