Ta zupa nie wymaga zbyt wiele zachodu. Jej sposób robienia zapamiętałam podświadomie będąc jeszcze dzieckiem. Babcia robiła ją zwykle zimą, gdy świeże warzywa nie były tak ogólnie dostępne jak latem. A i pewnie z tego względu, że oszczędza się przy niej czas na obieranie i krojenie. Polecam ją szczególnie początkującym, bo jest niezwykle łatwa w przygotowaniu.
1 porcja rosołowa,
woda, ok. 2-2,5l
mrożony bukiet warzyw (np. wiosenny Hortex)
1-2 łyżeczki vegety
1 cebula, obrana
1łyżka mąki
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Mięso, warzywa, wodę i vegetę dajemy do dużego garnka. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec dodajemy cebulę - w całości.
Następnie rozrabiamy mąkę w 1/4 szklanki letniej wody i wlewamy do zupy. Jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania. Zupę można w tym momencie podbić także śmietaną (1/4 szklanki), jeśli ma być sytsza.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy do smaku.
0 komentarze