Tym razem niebiański (dzisiejszy) obiad na podstawie przepisu z kolejnej książki Jamie'go Oliver'a. Było już danie w 15 minut, a teraz czas na 30-minutowe propozycje. I tu przedstawiam pyszne risotto z dowolnymi grzybami, które mamy w zasadzie pod ręką. Z dopełniającą całości soczystą sałatką z chrupiącym szpinakiem. Mniam!
4 porcje
składniki - risotto:
1 duża cebula
1 łodyga selera naciowego
2 łodyżki świeżego rozmarynu
10g suszonych grzybów porcini lub shitake
300g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 organiczna kostka rosołowa
500g grzybów, portobello oraz pieczarek
1 ząbek czosnku
mały pęczek świeżego tymianku
1 duża łyżka masła
40g parmezanu
1/2 cytryny
1/2 małego pęczka natki pietruszki
dodatkowo:
ok. 4 szklanki zagotowanej gorącej wody lub bulionu
oliwa z oliwek
sól i pieprz
sposób przygotowania:
W piekarniku rozgrzać grill na maksymalną temperaturę.
W malakserze rozdrobnić suszone grzyby, cebulę wcześniej obraną i pokrojoną na ćwiartki oraz umytą łodygę selera naciowego. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub duży płaski rondel z grubym dnem wlać kilka łyżek oliwy i wrzucić posiekane warzywa z grzybami. Mieszać od czasu do czasu.
4 porcje
składniki - risotto:
1 duża cebula
1 łodyga selera naciowego
2 łodyżki świeżego rozmarynu
10g suszonych grzybów porcini lub shitake
300g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 organiczna kostka rosołowa
500g grzybów, portobello oraz pieczarek
1 ząbek czosnku
mały pęczek świeżego tymianku
1 duża łyżka masła
40g parmezanu
1/2 cytryny
1/2 małego pęczka natki pietruszki
dodatkowo:
ok. 4 szklanki zagotowanej gorącej wody lub bulionu
oliwa z oliwek
sól i pieprz
sposób przygotowania:
W piekarniku rozgrzać grill na maksymalną temperaturę.
W malakserze rozdrobnić suszone grzyby, cebulę wcześniej obraną i pokrojoną na ćwiartki oraz umytą łodygę selera naciowego. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub duży płaski rondel z grubym dnem wlać kilka łyżek oliwy i wrzucić posiekane warzywa z grzybami. Mieszać od czasu do czasu.