­
­
Od kuchni

Popeye Power i sokowirówka

piątek, stycznia 31, 2014
Popeye Power to jedna z fenomenalnych propozycji soku dla dzieci (i nie tylko!) autorstwa mistrza w tej dziedzinie czyli Jason'a Vale'a. Przed zakupem jego książki o sokach i smoothie zatytułowanej Juice Master Keeping It Simple: Over 100 Delicious Juices and Smoothies postanowiłam wypróbować te, które są widoczne w wersji podglądu look inside na Amazonie. Niedawno zakupiona dla N. sokowirówka miała swoje 5 minut, bo tyle...

Continue Reading

  • Share:

Ananasowe wycinanki

czwartek, stycznia 30, 2014
...czyli recenzja drążarki do ananasa z zestawu narzędzi do obierania owoców Vacu Vin, o którym pisałam na początku stycznia. Jeśli jesteście ciekawi jak szybko i łatwo obrać i wydrążyć ananasa zapraszam do przeczytania całego wpisu. Od dnia zakupu miałam możliwość przetestowania obieraka do cytrusów, który wbrew pozorom okazał się bardzo przydatnym gadżetem zarówno do obierania zgrabnych pomarańczy, cytryn jak i gruboskórnego pomelo. Jeśli nie lubicie wbijać...

Continue Reading

  • Share:

Szwedzkie klopsiki z selerowo-szpinakowym ryżem

czwartek, stycznia 30, 2014
...czyli obiad w 15 minut Jamie'go. W naszej kuchni przyrządzenie go zajęło nieco więcej z racji tego, że nie dysponuję ryżem, który gotuje się w 10 minut. Zamiast tego przygotowałam ryż w parowarze, który sam zajmuje się jego gotowaniem przez około 30-35 minut. Obiad jest prosty, smaczny i szybki, a do tego bogaty w zdrowe zieloności. Wersje Jamie'go niestety musiałam zmodyfikować ze względu...

Continue Reading

  • Share:

O wolnych rodnikach i przyprawionym marchwiowo-jabłkowym smoothie

wtorek, stycznia 28, 2014
5 razy dziennie owoce i warzywa? Każdy z nas o tym wie, ale mało kto przestrzega tej prostej zasady zdrowego odżywiania. Na co dzień zabiegani często nie mamy nawet czasu o tym pomyśleć, a przecież zdrowe odżywianie to klucz nie tylko do zdrowia, ale również do dobrego samopoczucia, pięknej cery, smukłej sylwetki. Długookresowo to także niezwykle ważna ochrona naszego organizmu przed wolnymi rodnikami....

Continue Reading

  • Share:

Pełnoziarniste biscotti z żurawiną i morelą

poniedziałek, stycznia 27, 2014
Migdałowe, cytrynowe, żurawinowe, morelowe, pełnoziarniste. Tradycyjne migdałowe lub anyżowe ciastka biscotti to tradycyjna włoska specjalność pieczona od wieków w słonecznej Italii. W dawnych czasach żeglarze chętnie zabierali je ze sobą w kilku miesięczne rejsy ze względu na to, że były one odporne na pleśń. Właściwość tę zawdzięczały procesowi pieczenia podczas którego z herbatników wyciągana jest wilgoć, a po upieczeniu biscotti stają się kruche i twarde...

Continue Reading

  • Share:

Pieczony filet z masłem czosnkowym

niedziela, stycznia 26, 2014
Wyobraźcie sobie smaczne i proste drugie danie, którego przygotowanie to dosłownie chwilka. Sekretem sukcesu tego dania jest z pewnością świeży i dobry jakościowo filet z ulubionej ryby. Może to być na przykład tilapia. 2-3 porcje składniki: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki pieprz 1/4 łyżeczki soli szczypta suszonej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 4 świeże...

Continue Reading

  • Share: