­
­
Od kuchni

Rukola z pomidorami i czerwoną cebulą

poniedziałek, października 21, 2013
Najzwyklejsza kulinarna prostota. Doskonała do grillowanej piersi z kurczaka. składniki: 150-220g rukoli 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę 1 mała czerwona cebula, obrana, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki extra-virgin oliwy z oliwek, plus dodatkowo do dekoracji Połówki cytryny, do przybrania sposób przygotowania: Połącz rukolę, pomidory i cebulę w dużej misce. Wymieszaj z...

Continue Reading

  • Share:

Zdrowe domowe burgery

czwartek, października 03, 2013
Te burgery to jeden z kulinarnych grzeszków mojego trzustkowca. Zadowolą tych, którzy stronią od fast foodów i tłustych dań. Mięso do burgerów przygotowuję tak, aby wiedzieć ile zawiera tłuszczu, a samo przygotowanie kotletów polega na grillowaniu ich bez dodatku tłuszczu. Kotletów nie można przypalić! Najlepiej grillować je tak, żeby na wierzchu powstała estetyczna faktura rumianych kresek. Poniżej efekt zamknięty w świeżutkiej kajzerce. Czyż...

Continue Reading

  • Share:

Sos tartar

czwartek, października 03, 2013
Idealny do smażonych ryb i owoców morza. Najlepiej smakuje kilka godzin po przyrządzeniu, gdy smaki się przegryzą. 1 porcja = ok. 1 szklanka sosu składniki: 1 szklanka majonezu lub w wersji light jogurtu greckiego 1 łyżka sweet pickle relish, lub więcej wg uznania 1 czubata łyżka bardzo drobno posiekanej cebulki 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) sól i pieprz, do smaku sposób przygotowania:...

Continue Reading

  • Share:

Sweet Pickle Relish, czyli ogórki na szybko

czwartek, października 03, 2013
Relish to gotowane lub marynowane pokrojone warzywa lub owoce, których zazwyczaj używa się jako przyprawy lub jako składnik sosów lub innych potraw. Relish pochodzi z Indii, jednak w dzisiejszych czasach stał się popularny na całym świecie. Dzięki temu powstało wiele wariacji relishów m.in. dżemy warzywne, chutney czy też ogórkowy relish popularny w Stanach jako dodatek do hot dogów czy hamburgerów. Słodki ogórkowy relish...

Continue Reading

  • Share:

Quinoa Tabbouleh

sobota, września 28, 2013
Quinoa czyli komosa ryżowa to bardzo wartościowe źródło niezbędnych minerałów, dzięki czemu uznawana jest jako jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie. Poniższa propozycja podania komosy jest idealna zarówno solo w wersji bardzo orzeźwiającej, wegetariańskiej - jako samodzielne danie np. na lunch - jak i jako dodatek do dań niewegetariańskich w towarzystwie mięsa. Może zastąpić ziemniaki lub ryż. 4-6 porcji składniki: 2 szklanki wody...

Continue Reading

  • Share:

Chińska zupa ze szpinakiem i ryżem

sobota, września 28, 2013
Szczerze mówiąc to najdziwniejsza zupa jaką kiedykolwiek przygotowałam. Dziwna, ale bardzo smaczna! Następnym razem zrobię z jajek omlet i pokroję go w paski, aby jajka ładniej wyglądały w zupie. składniki: 4 duże jajka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 2 duże pomidory, przepołowione i pokrojone w cienkie plasterki 4 szklanki niskosodowego bulionu z kurczaka 1...

Continue Reading

  • Share: