Relish to gotowane lub marynowane pokrojone warzywa lub owoce, których zazwyczaj używa się jako przyprawy lub jako składnik sosów lub innych potraw. Relish pochodzi z Indii, jednak w dzisiejszych czasach stał się popularny na całym świecie. Dzięki temu powstało wiele wariacji relishów m.in. dżemy warzywne, chutney czy też ogórkowy relish popularny w Stanach jako dodatek do hot dogów czy hamburgerów.
Słodki ogórkowy relish z przepisu Donny Matthews na food.com to u nas sposób na szybki dodatek do potraw grillowych czy sosów. Niemniej jednak jego zakres użycia jest bardzo szeroki i można samodzielnie próbować dodawać go do innych potraw.
W mojej wersji z powodu braku nasion selera występuje nać tego warzywa. Zmieniona została także ilość zalewy tak, aby nie zostawał jej nadmiar.
4 szklanki ogórków z wydrążonymi nasionami i posiekanymi w kosteczkę
2 szklanki cebula, posiekana
1 szklanka zielonej papryki, posiekana
1 szklanka czerwonej papryki, posiekana
1/4 szklanki soli morskiej
1 3/4 szklanki cukru
1 szklanka octu jabłkowego
6 łyżek selera naciowego, posiekanego
1 łyżka nasion gorczycy
sposób przygotowania:
Ogórki należy oczyścić z nasion. W tym celu przekrawamy je wzdłuż na pół i wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki.
W wersji dla leniwych lub w przypadku zwielokrotnienia porcji warzywa można szybko przygotować za pomocą blendera. Osobiście wolę jednak pokroić ogórki w drobną kostkę, a pozostałe warzywa posiekać w blenderze.
Wszystkie posiekane warzywa wkładamy do dużej miski i posypujemy solą. Mieszamy.
Całość zalewamy zimną wodą tak, aby tylko zrównała się z poziomem warzyw. Ja ten krok pomijam i zostawiam warzywa zasolone bez wody. Po 2h odsączamy warzywa, a następnie wyciskamy z nich nadmiar soku np. za pomocą gazy.
W dużym garnku łączymy cukier, ocet i gorczycę, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zalewa gotuje się, dodajemy warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dodatkowo przez 10 minut.
Za pomocą łyżki cedzakowej lub drobnego sitka wyławiamy warzywa z zalewy i nakładamy ugniatając dość ściśle do słoików. Uwaga! Nadmiar zalewy może sprawić, że relish będzie zbyt rzadki.
Tak przygotowany relish można zostawić do wystygnięcia i przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzować w gotującej się wodzie (ok. 10 minut).
dodatkowe informacje:
Sweet Pickle Relish to doskonały dodatek do potraw z grilla, kanapek, hot dogów i hamburgerów.
Z jego pomocą można przygotować smaczny sos tartar.
Już wkrótce więcej przepisów z jego użyciem!
0 komentarze