Sweet Pickle Relish, czyli ogórki na szybko

czwartek, października 03, 2013

Relish to gotowane lub marynowane pokrojone warzywa lub owoce, których zazwyczaj używa się jako przyprawy lub jako składnik sosów lub innych potraw. Relish pochodzi z Indii, jednak w dzisiejszych czasach stał się popularny na całym świecie. Dzięki temu powstało wiele wariacji relishów m.in. dżemy warzywne, chutney czy też ogórkowy relish popularny w Stanach jako dodatek do hot dogów czy hamburgerów.

Słodki ogórkowy relish z przepisu Donny Matthews na food.com to u nas sposób na szybki dodatek do potraw grillowych czy sosów. Niemniej jednak jego zakres użycia jest bardzo szeroki i można samodzielnie próbować dodawać go do innych potraw.

W mojej wersji z powodu braku nasion selera występuje nać tego warzywa. Zmieniona została także ilość zalewy tak, aby nie zostawał jej nadmiar.

składniki:
4 szklanki ogórków z wydrążonymi nasionami i posiekanymi w kosteczkę
2 szklanki cebula, posiekana
1 szklanka zielonej papryki, posiekana
1 szklanka czerwonej papryki, posiekana
1/4 szklanki soli morskiej
1 3/4 szklanki cukru
1 szklanka octu jabłkowego
6 łyżek selera naciowego, posiekanego
1 łyżka nasion gorczycy

sposób przygotowania:
Ogórki należy oczyścić z nasion. W tym celu przekrawamy je wzdłuż na pół i wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki.

W wersji dla leniwych lub w przypadku zwielokrotnienia porcji warzywa można szybko przygotować za pomocą blendera. Osobiście wolę jednak pokroić ogórki w drobną kostkę, a pozostałe warzywa posiekać w blenderze.


Wszystkie posiekane warzywa wkładamy do dużej miski i posypujemy solą. Mieszamy.

Całość zalewamy zimną wodą tak, aby tylko zrównała się z poziomem warzyw. Ja ten krok pomijam i zostawiam warzywa zasolone bez wody. Po 2h odsączamy warzywa, a następnie wyciskamy z nich nadmiar soku np. za pomocą gazy.

W dużym garnku łączymy cukier, ocet i gorczycę, a następnie doprowadzamy do wrzenia.

Gdy zalewa gotuje się, dodajemy warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dodatkowo przez 10 minut.

Za pomocą łyżki cedzakowej lub drobnego sitka wyławiamy warzywa z zalewy i nakładamy ugniatając dość ściśle do słoików. Uwaga! Nadmiar zalewy może sprawić, że relish będzie zbyt rzadki.

Tak przygotowany relish można zostawić do wystygnięcia i przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzować w gotującej się wodzie (ok. 10 minut).

dodatkowe informacje:
Sweet Pickle Relish to doskonały dodatek do potraw z grilla, kanapek, hot dogów i hamburgerów.

Z jego pomocą można przygotować smaczny sos tartar.

Już wkrótce więcej przepisów z jego użyciem!

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze