Pieczone bakłażany w pomidorach

czwartek, czerwca 12, 2014

Smakowita prostota bez mięsa. Pamiętam jak pierwszy raz skusiłam się na to danie. Było już dosyć późno, a mnie naszła ochota na gotowanie. W lodówce meldował się tylko bakłażan, a w szafce z zapasami wygrzebałam puszkę pomidorów. Reszta dodatków też się znalazła i wzięłam się do dzieła. Na początku N. sceptycznie ocenił pomysł, a po przygotowaniu zajadał z przyjemnością. Obsesja bakłażanowa trwała niemal tydzień. Niemal dzień w dzień przyrządzaliśmy bakłażana w tej postaci na późny obiad.

Kiedy sami dopasujecie proporcje cukru, octu balsamicznego (koniecznie dobrej jakości) i soli do indywidualnych upodobań, to będzie mistrzowska prostota na lekki obiad, no a jeśli nie obiad to leniwą kolację z lampką wina lub danie na wynos na przykład do pracy.



2-3 porcje

składniki:
1 średni bakłażany
sól morska
40ml oliwy z oliwek extra virgin
1 mała cebula, pokrojona wg upodobań
1 opasły ząbek czosnku. obrany i drobno posiekany
1 puszka dobrych pomidorów krojonych (400g)
1 łyżeczka cukru brązowego (lub nieco więcej)
sól i pieprz
gęsty octu balsamiczny do smaku
20g posiekanej świeżej bazylii
50g parmezanu

sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200C (lub 180C z termooobiegiem). Pokrój bakłażana na plastry o grubości 1cm. Rozłóż je na płaskiej powierzchni szczodrze oprósz solą. Pozostaw na 20 minut.

W międzyczasie rozgrzej w rondelku trochę oliwy (ok. 1-2 łyżek) i delikatnie podsmaż cebulę i czosnek uważąjąc, aby się nie przypaliły. Przypalony czosnek jest gorzki i zepsuje całe danie. Dodaj pomidory, brązowy cukier i dopraw do smaku. Gotuj sos pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. W tym czasie możesz śmiało dodać pół łyżki a nawet łyżkę dobrego, gęstego octu balsamicznego.


Rozłóż plastry bakłażana na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je pozostałą oliwą za pomocą pędzla tak, aby były równomiernie nią pokryte. Zapiekaj około 15 minut lub do momentu aż zaczną się rumienić.



Wysmaruj oliwą brytfankę lub 2-3 kokilki o średnicy ok. 11cm. Wyjmij bakłażany z piekarnika, ale go nie gaś. Na dnie przygotowanego naczynia wyłóż warstwę plasterków bakłażana. Następnie posyp bazylią, dodaj trochę sosu i posyp odrobiną parmezanu. Powtarzaj warstwy bakłażan, bazylia, sos i parmezan kończąc na sosie aż wszystko zużyjesz. Wierzch posyp większą ilością parmezanu.  Zapiekaj 15-20 minut.

dodatkowe informacje:
Aby posiłek był bardziej syty można zastąpić parmezan w środkowych warstwach plastrami mozzarelli.
Podawać z sałatą i lampką wina.

Smacznego!

Inspiracja: Apetyczna Panna Dahl - Sophie Dahl

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze