Dawno, dawno temu... W dzień pewnej 30-tki... eee... kolejnej 18-stki mojego męża. Taki oto tort bezowy z mojewypieki.com po kilku małych potknięciach powitał wszystkich goszczących ;-)
300g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
składniki na sos rabarbarowo - truskawkowy: 400 g rabarbaru
250 g truskawek
4 łyżki cukru
5 łyżek wody
dodatkowo: 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek, do dekoracji
sposób przygotowania:
Dwie płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową.
W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię i sok z cytryny, zmiksować.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 4 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 20 cm, po dwa na blaszce, zostawiając między nimi przerwę.
Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę (nie ma potrzeby obierania). Truskawki odszypułkować, przepołowić, wymieszać z rabarbarem.
Do garnuszka wrzucić przygotowany rabarbar i truskawki, zasypać cukrem, zalać wodą. Przykryć, zagotować, co pewien czas mieszając. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, tylko do zmięknięcia rabarbaru. Jak tylko rabarbar zacznie się rozpadać, natychmiast zdjąć z palnika. Przełożyć na sitko, do odsączenia z soku i całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Odsączony sok wypić lub tak, jak ja to zrobiłam pozostawić do polania gotowego tortu.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Można go unieruchomić kleksem śmietany pomiędzy spodem a paterą.
Na wierzchu wyłożyć 1/4 ilości bitej śmietany i wyrównać, następnie 1/4 ilości sosu rabarbarowo - truskawkowego. Przykryć kolejnym blatem. Czynności powtarzać. Zakończyć na wierzchu bitą śmietaną i resztą sosu rabarbarowo - truskawkowego. Ozdobić truskawkami.
Przechowywać w lodówce.
0 komentarze