Placuszki z ricotty z truskawkami

niedziela, czerwca 01, 2014

Bez cukru, oczywiście tego sztucznego i nienaturalnego zagościły do nas w porze kolacji. I chociaż są bardziej śniadaniowym daniem nie mogłam się oprzeć pokusie wypróbowania ich z przyniesionymi przez sąsiada truskawkami.


Syrop klonowy i świeżo zerwane z krzaczka, czerwone, soczyste truskawki to cudowne połączenie. Placki są niebiańsko lekkie i smaczne pod warunkiem, że niezapomnicie o polaniu ich syropem klonowym (koniecznie z sercem obficie!). Mniam!


składniki (2-3 porcje):
225g ricotty
125ml mleka
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
115g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju roślinnego
porządna garść truskawek, pokrojone w kawałki
syrop klonowy do polania

sposób przygotowania:
W misce wymieszaj razem ricottę, mleko i żółtka. Następnie przesiej do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj.

W drugiej misce ubij pianę z białek i zanim na dobre zesztywnieje, wymieszaj ją z zawartością pierwszej miski.

Na patelni rozgrzej olej i gdy będzie gorący nakładaj łyżką placuszki o średnicy około 8-10cm. Gdy zaczną robić się w nich dziurki, a spody zaczną tężeć posyp placuszki kawałkami truskawek, a za chwilkę obróć placki na drugą stronę za pomocą płaskiej łopatki.

Placki powinny się smażyć mniej więcej 2 minuty z każdej strony.

Przed podaniem placuszki udekorować pozostałymi truskawkami i polać obficie syropem klonowym.

Inspiracja: "Na każdą porę roku. Rok w przepisach" Sophie Dahl

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze