Rukola z pomidorami i czerwoną cebulą

poniedziałek, października 21, 2013

Najzwyklejsza kulinarna prostota. Doskonała do grillowanej piersi z kurczaka.

składniki:
150-220g rukoli
2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
1 mała czerwona cebula, obrana, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki extra-virgin oliwy z oliwek, plus dodatkowo do dekoracji
Połówki cytryny, do przybrania

sposób przygotowania:
Połącz rukolę, pomidory i cebulę w dużej misce.
Wymieszaj z octem, oliwą i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Połówki lub ćwiartki cytryny ułóż do każdej porcji.
dodatkowe informacje:
Duże pomidory można zastąpić małymi koktajlowymi. Sałatka będzie wyglądała estetyczniej.
Ilość rukoli moim zdaniem jest kwestią gustu. Ja daję zawsze mniej, ponieważ lubię większą proporcję pozostałych składników.

Smacznego!

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze