Te burgery to jeden z kulinarnych grzeszków mojego trzustkowca. Zadowolą tych, którzy stronią od fast foodów i tłustych dań.
Mięso do burgerów przygotowuję tak, aby wiedzieć ile zawiera tłuszczu, a samo przygotowanie kotletów polega na grillowaniu ich bez dodatku tłuszczu. Kotletów nie można przypalić! Najlepiej grillować je tak, żeby na wierzchu powstała estetyczna faktura rumianych kresek. Poniżej efekt zamknięty w świeżutkiej kajzerce. Czyż nie wyglądają smakowicie?
składniki - kotlety (ok. 6 sztuk):
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, 1/2 drobno posiekana, 1/2 pokrojona w cienkie półplasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki pasty pomidorowej lub przecieru
1 łyżeczka cukru
1 "czubata" łyżka sosu sojowego
1 "czubata" łyżka sosu słodko-ostrego chilii
500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
1 łyżki przyprawy do grilla
1 łyżeczka ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
dodatki:
rukola lub ulubiona sałata
ketchup lub inny sos pomidorowy
pomidory, cebula czerwona
bułki kajzerki lub kukurydziane
sos tartar itp.
sposób przygotowania:
W małej patelni podgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną drobną połówkę cebuli czerwonej oraz czosnek. Następnie dodać cukier. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia na ok. 5 minut. Dodać pastę pomidorową i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną i przestudzoną pastę dodajemy do mięsa. Mieszamy razem z pozostałymi składnikami kotletów do burgerów.
Z mięsa formować placuszki odpowiednie do wielkości bułek. Grillować na patelni grillowej najlepiej bez dodatku tłuszczu lub na niewielkiej ilości oliwy.
dodatkowe informacje:
Propozycja złożenia burgera:
Bułki przełożyć zaczynając od spodu, następnie ketchup, kotlet, sos tartar, cebulka w półplasterkach, rukola, gruby plaster pomidora, sos tartar (opcjonalnie), wierzch bułki.
Uwaga! Tabela przestawia wartość odżywczą kotletów do burgerów. Kaloryczność całego burgera zależy od wielkości kotlecika i dodatków.
2 komentarze
No ba! Wyglądają bardzo smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe burgery bardzo dziękuję za inspirację i w weekend przygotuję pyszne burgery z Twojego przepisu! Dodam może czegoś od siebie, na pewno będą wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuń