­
­
Od kuchni

Mrożona herbata z czarnych porzeczek

środa, lipca 23, 2014
Idealna na letnie orzeźwienie! Przyznam się Wam szczerze, że ten przepis całkowicie odmienił moje zdanie na temat herbaty rooibos, której wcześniej nie lubiłam. Teraz już ją lubię, ale tylko w takim wydaniu. Nie wyobrażam sobie smaku tej herbaty z inną odmianą. składniki: 4 torebki herbaty rooibos lub honeybush 2 szklanki czarnych porzeczek (bez ogonków) lub jagód 1/2 szklanki cukru 7 1/2 szklanek dobrej wody np. źródlanej...

Continue Reading

  • Share:

Jak zrobić lody cytrynowe i nie tylko!

wtorek, lipca 22, 2014
Dawno, dawno temu kiedy to w Tchibo pojawiła się w ofercie on-line pierwsza maszyna do lodów postanowiłam ją mieć. Niestety, a może na szczęście wszystkie zostały szybko wykupione, więc odkupiłam jedną na Allegro od niezadowolonej z zakupu nabywczyni. Nie wiem, jak mi to umknęło, że nigdy nie napisałam o tym przy okazji na blogu. Maszynka po przeprowadzce cierpliwie czekała na swój ponowny debiut...

Continue Reading

  • Share:

Dim Sum z kurczakiem na parze

piątek, lipca 18, 2014
...czyli wszystko na parze w mgnieniu oka według Jamiego. Możecie wierzyć albo i nie, że tak przygotowany obiad jest po prostu pyszny!  Podany w koszyku bambusowym sprawia też wyjątkowe wrażenie. Dotychczas brakowało mi do tego przepisu jedynie koszyka do gotowania na parze. Swój pierwszy bambusowy koszyk do gotowania na parze kupiłam w angielskiej Asdzie. Niestety z czasem rozsechł się, a plecionka, która scalała...

Continue Reading

  • Share:

Domowy cukier waniliowy

wtorek, lipca 08, 2014
czyli jak zrobić własny cukier waniliowy do kawy, herbaty i nie tylko! Tym razem trochę nietypowo, bo jest to inspiracja mojego N., który postanowił sobie taki cukier zrobić. W Internecie znajdziecie mnóstwo takich przepisów. Od siebie dodam tylko tyle, że różnią się one proporcjami. Cukier przygotowany z mniejszą ilością wanilii sprawdzi się przy słodzeniu napojów takich jak herbata czy kawa, natomiast nie spełni...

Continue Reading

  • Share:

Pasta alla Norma

czwartek, lipca 03, 2014
 ...czyli makaron spagetti po włosku wg Jamiego Oliver'a. Przepis znalazł się w książce Jamie's Italy jednak jest on bardzo popularny i obecny na wielu portalach kulinarnych. To typowe sycylijskie danie. U nas zagościło z niegasnącej miłości do bakłażanów, która ciągle trwa. Tymczasem na grządkach już wiją się krzaczki bakłażanów, których nie możemy się już doczekać. Ach... ale wracając do rzeczy. W przepisie koniecznie,...

Continue Reading

  • Share:

Dżem truskawkowy

środa, lipca 02, 2014
Najzwyklejszy, najbardziej tradycyjny, najprostszy... A do tego pyszny! Wraz z biegiem czasu zrobię jeszcze na pewno dżem z moreli. Tymczasem to już ostatni dzwonek na truskawkowe pamiątki, choć wątpię, aby przetrwały do zimy. składniki: 1 kg truskawek 300 g cukru nasionka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 - 2 łyżeczki masła (niekoniecznie, by...

Continue Reading

  • Share: