...czyli wszystko na parze w mgnieniu oka według Jamiego. Możecie wierzyć albo i nie, że tak przygotowany obiad jest po prostu pyszny! Podany w koszyku bambusowym sprawia też wyjątkowe wrażenie.
Dotychczas brakowało mi do tego przepisu jedynie koszyka do gotowania na parze. Swój pierwszy bambusowy koszyk do gotowania na parze kupiłam w angielskiej Asdzie. Niestety z czasem rozsechł się, a plecionka, która scalała obręcze rozkruszyła. Po przeprowadzce został wyrzucony, a pamięć o nim zaginęła. Wspomnienia powróciły, gdy w moje ręce trafiła "15-minutówka" Jamiego Olivera, a w niej pierwszy przepis z rozdziału ptactwo na Chicken Dim Sum. W przepisie Jamie używa self-raising flour (lub self rising flour) czyli gotową mąkę z dodatkiem środków spulchniających popularną w UK. Ja nazywam to mąką samorosnącą :-) Niestety w Polsce jeszcze jej nie widziałam, więc poszukałam na nią przepis w sieci.
Jak zrobić self-rising flour?
Wymieszać dokładnie poniższe składniki:
1 szklanka (250g) mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Wskazówka: Jeśli zwiększamy ilość przygotowanej mąki np. potrzebujemy 8 szklanek wówczas na każdą szklankę dodajemy tylko 1 łyżeczkę proszku.
Wracając do tytułowego dim sum dodam na samym wstępie, że do swojego koszyka o średnicy 20cm zmniejszyłam porcję ciasta na bułeczki o połowę. Moim zdaniem to wystarczająca ilość do tej wielkości koszyka i należy o tym pamiętać przed przejście do podanych poniżej pełnych proporcji z przepisu oryginalnego.
Bułeczki te bywają również podstępne, ponieważ może się w nich zrobić zakalec szczególnie jeśli są bardzo ściśle ułożone.
składniki - kokosowe bułeczki:
1 puszka mleczka kokosowego (400g)2 czubate puszki (po mleczku kokosowym) mąki self-rising (500g) (przepis powyżej)
składniki - kurczak, surówka i dodatki:
2 x 200g piersi z kurczaka bez skóry
140g mieszanych grzybów
3 łyżki sosu hoi sin + dodatkowo do podania jako dodatek
2 limonki
200g najlepiej młodych różyczek brokuł
1 ogórek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka ryżu lub biały ocet winny
½ pęczek świeżej kolendry
3 łyżki sezamu
Marynowany imbir
1 - 2 świeże czerwone chilli
dodatki:
wrząca woda
2-poziomowy koszyk bambusowy do gotowania na parze
papilotki na muffiny
sposób przygotowania:
Z mleka kokosowego i mąki "samorosnącej" najlepiej w mikserze z hakiem do ciasta przygotować ciasto. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię, dłońmi zrolować w wałek. Nożem pociąć wałek na 8 równych kawałków, a następnie każdy z nich umieścić w podwójnej papilotce na muffinki. Tak przygotowane bułeczki włożyć na jednym z pięter koszyka bambusowego.
Do dużego woka lub głębokiej patelni wlać 5cm wrzącej wody. Przed włożeniem bułeczek upewnić się, czy dolna kratka, na której ułożone są bułeczki nie będzie zanurzona w gotującej się wodzie. Gdy już mamy pewność, że nasze bułeczki nie utoną włożyć koszyk i przykryć pokrywką. Pozostawić na parze przystępując do przygotowania pozostałej części naszego dania. Oczywiście Jamie robi to dużo szybciej niż my za pierwszym razem, ale w książce nie ma podanego dokładnego czasu.
Pokroić kurczaka w 1cm paski i wrzucić do miski z grubsza podartymi na mniejsze kawałki grzybami, sosem hoi sin, sokiem z ½ limonki i szczyptą soli. Wymieszać rękami. Przełożyć do drugiego koszyka razem z brokułami. Tak przygotowanego kurczaka włożyć w koszyku pod koszyk z bułeczkami i pozostawić na parze przez 5 minut lub do momentu aż kurczak będzie gotowy.
Za pomocą obieraczki do warzyw ogórka pokroić we wstążki. Wrzucić do miski z sosem sojowym, octem i kilkoma podartymi liśćmi kolendry. Wszystko razem wycisnąć czystymi rękami.
Na patelni na małym ogniu uprażyć nasiona sezamu do uzyskania złotego koloru, a następnie przełóż do małej miseczki. Pozostałe 1 ½ limonki pokroić w kliny.
Kurczaka i bułeczki podawać w koszykach bambusowych posypane pozostałymi listkami kolendry i posiekanym chilli. Podawać z dodatkowym sosem hoi sin, pokrojonymi limonkami, sezamem, imbirem i surówką.
Inspiracja: Jamie Oliver’s 15 Minute Meals
0 komentarze