Nasze ulubione w sezonie, gdy malin jest pod dostatkiem, ale można je także przygotować poza sezonem używając malin mrożonych. Są słodkie i kremowe. Po prostu pyszne!
Jeśli zaś chodzi o ich przygotowanie, to preferuję przygotowanie ich w maszynie to lodów. Jeśli jednak takie nie posiadacie, to odsyłam Was do poprzedniego wpisu o lodach cytrynowych, gdzie znajdziecie opisane dwie metody - maszynową i bezmaszynową.
składniki:
350g malin, świeżych lub mrożonych (te ostatnie trzeba wcześniej rozmrozić)
2/3 szklanki cukru
240ml mleka
120ml śmietany kremówki
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, lub do smaku
sposób przygotowania:
Maliny przetrzeć przez sito pozbywając się w ten sposób pestek. Powinniśmy otrzymać około 1 szklanki świeżego soku malinowego.
Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Lodową miksturę skosztować i ewentualnie "doprawić" dodatkowo sokiem z cytryny.
Gęstą zmrożoną masę lodową o konsystencji zaprawy murarskiej przekładamy do plastikowego naczynia z przykrywką i wkładamy do zamrażarki. Lody są gotowe już po paru godzinach, ale śmiało mogą być przechowywane dłużej.
Są miękkie, kremowe i smakowite!
Inspiracja: Joyofbaking.com
1 komentarze
wyglądają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń