Lindsay autorka bloga i książek Happy Herbivore uważa, że poniższy przepis przekona każdego mięsożercę do wegańskiej diety, ponieważ jest smaczny, szybki, prosty i pięknie prezentuje się na talerzu :-) Postanowiłam spróbować, czy nas też uda się "nawrócić". Efekt? Danie oceniliśmy na 4+
Jest smaczne, niewiarygodnie szybkie i proste, ale... na dłuższą metę nie moglibyśmy traktować go jako dania obiadowego, gdyż jest ono mało sycące.
składniki:
1 mała cebula, cienko pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
1 szklanka jarmużu lub (od biedy) kapusty, posiekanej
1/2 szklanki różyczek kalafiora
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 zielona papryka, pokrojona w paski
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru brązowego
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
Ilość porcji : 4
sposób przygotowania:
Na dużym ogniu gotować cebulę w 1/4 wody aż do momentu, gdy stanie się przezroczysta.
Jest smaczne, niewiarygodnie szybkie i proste, ale... na dłuższą metę nie moglibyśmy traktować go jako dania obiadowego, gdyż jest ono mało sycące.
składniki:
1 mała cebula, cienko pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
1 szklanka jarmużu lub (od biedy) kapusty, posiekanej
1/2 szklanki różyczek kalafiora
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 zielona papryka, pokrojona w paski
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru brązowego
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
Ilość porcji : 4
sposób przygotowania:
Na dużym ogniu gotować cebulę w 1/4 wody aż do momentu, gdy stanie się przezroczysta.
Dzisiejsza wieczorna propozycja na smaczną przekąskę dla N. i małej L. Wysysając do dna szklaneczkę smoothie oznajmiła krzycząc: mamo! to jest przepyszne!
składniki:
2/3 szklanki organicznego soku jabłkowego, nie słodzonego
1 banan
kilka truskawek, mogą być mrożone
1 jabłko, obrane, wydrążone i pokrojone
150ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
kilka kropli aromatu waniliowego, bez alkoholu
Ilość porcji : 2
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować.
składniki:
2/3 szklanki organicznego soku jabłkowego, nie słodzonego
1 banan
kilka truskawek, mogą być mrożone
1 jabłko, obrane, wydrążone i pokrojone
150ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
kilka kropli aromatu waniliowego, bez alkoholu
Ilość porcji : 2
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować.
Proste i smaczne, jak każde risotto w naszym domu. Dodatek pieczonej papryki sprawia, że skromne risotto staje się bardziej wyrafinowane.
Jednocześnie to kolejna sprawdzona propozycja z Veganomicon. Z każdym sprawdzonym i pysznym przepisem zaczynam coraz bardziej lubić tą książkę pomimo faktu, że praktycznie nie ma zdjęć potraw :-)
Polecam szczególnie osobom lubiącym cytrynową nutę w potrawach obiadowych.
Jednocześnie to kolejna sprawdzona propozycja z Veganomicon. Z każdym sprawdzonym i pysznym przepisem zaczynam coraz bardziej lubić tą książkę pomimo faktu, że praktycznie nie ma zdjęć potraw :-)
Polecam szczególnie osobom lubiącym cytrynową nutę w potrawach obiadowych.
Mięciutkie, słodkie i lekko ciągnące ciasteczka bogate w zdrowe minerały, które pokochają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Mega dawka energii bez dodatkowego tłuszczu! A do tego są bardzo szybkie w przygotowaniu. Mój rekord to 40 sztuk w 30 minut włącznie z pieczeniem.
Według mojego N. pomimo, że ciasteczka nie mają orzechów smakują troszeczkę orzechowo i nieco korzennie :-)
składniki:
6 łyżek niesłodzonego soku z jabłek
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki syropu klonowego (ewentualnie miodu)
1/2 lekko niedojrzałego banana, rozgnieciony
2 łyżki mleka 0%, ewentualnie 1.5%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki płatków owsianych, rozwałkowanych na drobniejsze
1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
kilka szczypt cynamonu
1/4 szklanki rodzynek, żurawiny lub innych bakalii
1 łyżka nasion lnu (opcjonalnie)
Ilość: 20 sztuk
Według mojego N. pomimo, że ciasteczka nie mają orzechów smakują troszeczkę orzechowo i nieco korzennie :-)
składniki:
6 łyżek niesłodzonego soku z jabłek
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki syropu klonowego (ewentualnie miodu)
1/2 lekko niedojrzałego banana, rozgnieciony
2 łyżki mleka 0%, ewentualnie 1.5%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki płatków owsianych, rozwałkowanych na drobniejsze
1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
kilka szczypt cynamonu
1/4 szklanki rodzynek, żurawiny lub innych bakalii
1 łyżka nasion lnu (opcjonalnie)
Ilość: 20 sztuk
Inspiracją do połączenia w zasadzie dwóch różnych dań były dwa przepisy na wegańskie lasagne z książki Happy Herbivore. Aby danie było bogate w warzywa postanowiłam poszukać nieco bardziej bogatego w składniki sosu marinara. Prawdopodobnie wiele osób mogłoby go skrytykować za wymyślność, ale właśnie ona bardzo mi się podoba i... smakuje.
składniki - sos marinara:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku, zgniecionych
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerowna papryka, pokrojona w kostkę
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
800ml pomidorów w puszce, razem w zalewą
180ml pasty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki świeżej bazylii
1 łyżki mieszanki przypraw włoskich
3 duże listki laurowe
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
składniki - sos marinara:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku, zgniecionych
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerowna papryka, pokrojona w kostkę
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
800ml pomidorów w puszce, razem w zalewą
180ml pasty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki świeżej bazylii
1 łyżki mieszanki przypraw włoskich
3 duże listki laurowe
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu