Buddha's delight, czyli wegański obiad

poniedziałek, kwietnia 01, 2013

Lindsay autorka bloga i książek Happy Herbivore uważa, że poniższy przepis przekona każdego mięsożercę do wegańskiej diety, ponieważ jest smaczny, szybki, prosty i pięknie prezentuje się na talerzu :-) Postanowiłam spróbować, czy nas też uda się "nawrócić". Efekt? Danie oceniliśmy na 4+

Jest smaczne, niewiarygodnie szybkie i proste, ale... na dłuższą metę nie moglibyśmy traktować go jako dania obiadowego, gdyż jest ono mało sycące.

składniki:
1 mała cebula, cienko pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
1 szklanka jarmużu lub (od biedy) kapusty, posiekanej
1/2 szklanki różyczek kalafiora
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 zielona papryka, pokrojona w paski
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru brązowego
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu

Ilość porcji : 4

sposób przygotowania:
Na dużym ogniu gotować cebulę w 1/4 wody aż do momentu, gdy stanie się przezroczysta.

Dodać pozostałe warzywa. Zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie przez 10-15 minut aż warzywa staną się miękkie, ale wciąż delikatnie chrupiące. W tym czasie można dodawać od czasu do czasu nieco wody.

W międzyczasie wymieszać sos sojowy z cukrem. Dodać do gotowych warzyw i wymieszać.

Gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i podawać na pierzynce z ugotowanego wcześniej brązowego ryżu.

dodatkowe informacje:
Można dodać różyczki brokuł, groszek, pieczarki, fasolę, tofu lub inne ulubione warzywa.
Zamiast gotować możesz przyrządzić tę potrawę na woku metodą stir fring.


  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze