Propozycja nisko tłuszczowej lub zupełnie beztłuszczowej zupy pomidorowej pod warunkiem, że użyjemy do niej własnego bulionu warzywnego. Lekka, smaczna i dietetyczna.
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 średnia cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka soli
sporo świeżo mielonego pieprzu
450g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2.5cm kawałki
1 szklanka suszonych pomidorów (nie w zalewie z oleju czy oliwy)
6 szklanek wody lub bulionu warzywnego
2 puszki krojonych pomidorów
sok z połowy cytryny, lub do smaku
Ilość porcji : 8
sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Podgrzewać około 1 minuty.
Dodać ziemniaki oraz pokrojone pomidory suszone. Dodać wodę, a następnie przykryć i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozostawić lekko gotujące się na kolejne 20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Dodać pomidory z puszki. Całość zmiksować blenderem na gładką zupę krem. Dodać sok z cytryny do smaku oraz sól i pieprz w razie konieczności. Podgrzać i podawać z dużą garścią posiekanej świeżej bazylii oraz panini, bułką lub bagietką.
dodatkowe informacje:
0 komentarze