Ten wspaniały przepis wymagał od nas ogromnej wytrzymałości na smakowity zapach, który rozchodził się podczas prawie 3-godzinnego przygotowania. Niemniej jednak warto było czekać. Bouquet garni:1 por, zielona cześć tylko1 liść laurowy1 gałązka świeżego tymianku1 gałązka świezych liści selera4 gałązki zielonej pietruszkiDelikatnie rozwijam zewnetrzne cześci pora, wkładam zioła, zawijam dookoła i zabezpieczam sznureczkiem.3 łyżki masła1-2 łyżki oliwy1 kg wołowiny do duszenia (chuck/stewing steak) pokrojonej...
Otuliwszy całe osiedle, zima zadomawia się już na dobre. Jest zimno, ale przyjemnie. Za oknem leży puszysta pierzynka śniegu, powiększająca się powolutnku z godziny na godzinę. Ciagle jeszcze nie mogę przyzwyczaić się do zimowego czasu, co skutkuje moim ogromnym zmęczeniem około godziny 17-stej. Z tego powodu rzadko kiedy zmuszam się do zrobienia jakiejś słodkości. Zwykle pora późnego obiadu jest dla moich kulinarnych wyczynów...
Penne z sosem cebulowo-pomidorowym z malusienieczkimi klopsikami
czwartek, listopada 15, 2007
Danie to pamiętam jeszcze ze stancji, gdy jedynym źródłem kulinarnych pomysłów była własna inwencja oraz segregator pełen wybranych do spróbowania przepisów z Mniama. I właśnie dzięki temu małemu zbiorkowi, który dziś stanowi już pokaźną skarbnicę różnorakich przepisów, zrobiłam pierwszy raz makaron penne. Tak przygotowane penne wg przepisu Grzegorza jest no. 1 po dziś dzień. Po pierwsze jest proste, niewymagające, pożywne, bogate w smaku...
Kilka dni temu poproszono mnie o zrobienie piernika. Pomyślałam, że znów trzeba będzie udać się na zakupy, a przecież w tak mokre i szare dni nikomu nie chce mi się wychylić nosa w kierunku sklepu. Na szczęście wpadł mi w ręce przepis z haloweenowej Kuchni, w której to w dziale na specjalne okazje znalazłam piernik. Na pierwszy rzut oka niby piernik jak piernik,...
Ilekroć w lodówce ląduje dorodny filet z indyka mam ten sam dylemat - co by tu z niej zrobić? W poszukliwaniu sposobu na indyka doskonałego postanowiłam wypróbować kolejny przepis z MM. Tym razem wybrałam tytułową pierś z indyka. Szczerze przyznam, że był to najlepszy przepis, który dotychczas wypróbowałam. Wcześniej na naszym stole gościło indycze jednogarnkowe danie oraz kilka innych bajaderkowych pomysłów na to...
"Oczy me pełne ciebie, jak polne krynice,Gdzie niebiosa swe jasne odbijają lice.Uszy me pełne ciebie, jak muszla echowa,Co szumy oceanu w swojej głębi chowa.Dłonie me pełne ciebie, jak plecione kosze, Gdzie jesień składa źrałych owoców rozkosze. Serce me pełne ciebie, jak korona drzewa Gniazd ptactwa, co upojną miłości pieśń śpiewa. Dusza ma pełna ciebie, jako wirów morze, Co nigdy uśpić swego szaleństwa nie...