W tym roku inspiracje świąteczne odnalazłam u Pani Doroty z mojewypieki.com. Po pierwsze z czystego lenistwa, po drugie z braku nadmiaru czasu na eksperymenty kulinarne przy dwójce dzieci i wigilijnych przygotowania na głowie, w końcu po czwarte chcąc mieć pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. W efekcie na święta gotowe były 4 rodzaje ciastek, a wśród nich możliwe do przygotowania z dużym wyprzedzeniem brukowce.
składniki:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
marmolada lub powidła śliwkowe
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
sposób przygotowania:
W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
składniki:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
marmolada lub powidła śliwkowe
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
sposób przygotowania:
W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.